Salariul mediu nominal brut pe economie a ajuns la 1.264 lei in luna februarie, informeaza Institutul National de Statistica. Aceasta valoare este mai mare cu 2,6% fata de luna precedenta. Salariul mediu nominal net in februarie  a fost de 941 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 2,5% si cu 22,7 procente fata de februarie 2006. 

Cele mai mari salarii nominale nete s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (2.800 lei), iar cele mai mici in industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (568 lei). 

Potrivit INS, cresterile salariului mediu net, in luna februarie 2007 fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime (inclusiv a primelor de vacanta), indexarilor, negocierilor salariale sau realizarilor de productii mai mari.  

Cresterile au fost de 25,8% in sectorul produselor din tutun, de 14,1% in intermedieri financiare si intre 5% si 10% in sectoarele de fabricare a celulozei, hartiei si a produselor din hartie, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti, in asigurari, in extractia hidrocarburilor si servicii anexe, in constructii, in comert cu ridicata si cu amanuntul, in industria mijloacelor de transport rutier, in industria de masini si aparate electrice. 

Salariul mediu net a crescut cu 2% pana la 5% in silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe, tabacirea si finisarea pieilor, prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei, posta si telecomunicatii, in industria de aparatura si instrumente medicale, de precizie, optice si fotografice, informatica si cercetare-dezvoltare, in productia de mobilier si alte activitati industriale, in industria alimentara si a bauturilor, in fabricarea substantelor si a produselor chimice, in fabricarea articolelor de imbracaminte, in industria constructiilor metalice si a produselor din metal. 

Salariul mediu nominal net a scazut in februarie fata de ianuarie in agricultura, vanatoare si servicii anexe, industria miniera, eliminarea deseurilor si a apelor uzate, hoteluri si restaurante, industria metalurgica, industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, captarea, tratarea si distributia apei, invatamant, transporturi aeriene, industria altor mijloace de transport. Motivul acestei scaderi statistice este cauzat, in principal, de acordarea de prime din luna ianuarie. In unele cazuri este vorba si de scaderea productivitatii, mai mentioneaza INS.

Sursa: Capital 03 Aprilie 2007