România poate fi un exemplu pentru Bulgaria în ceea ce priveşte plata muncii, în luna iunie salariile la nord de Dunăre fiind în medie cu 25% mai mari faţă de cele din Bulgaria, scrie cotidianul sofiot Monitor, care citează o declaraţie a preşedintelui Confederaţii Sindicatelor Independente din Bulgaria, Plamen Dimitrov.
Cu prilejul unei conferinţe care a avut loc duminică la Sofia, Dimitrov a spus că puterea de cumpărare a românilor este cu 23,9% mai mare faţă de cea din anul 1990, în timp ce în 2012 bulgarii au o putere de cumpărare cu 21,5% mai mică faţă de cea din începutul perioadei de tranziţie, deşi Produsul Intern Brut al ţării a depăşit de mult nivelul de acum 22 de ani. Potrivit datelor sindicatelor, 600.000 de bulgari lucrează, dar cu toate acestea trăiesc în sărăcie, ei primesc între 150 şi 250 euro pe lună. Cel mai prost stau croitorii şi angajaţii în industria textilă.
Dimitrov a mai spus că la anul salariul minim pe economie ar trebui să crească la cel puţin 165 de euro, şi nu la 155 de euro, aşa cum propune guvernul. În prezent salariul minim pe economie în Bulgaria este ceva mai mult de 145 euro, iar potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică în cel de al doilea trimestru al anului salariul mediu s-a situat la un nivel de 380 euro.
Ziarul Standart îl citează tot pe Plamen Dimitrov care recomandă guvernului să crească pensiile şi salariile la anul. În opinia liderului sindical, cabinetul bulgar poate să-şi permită să mărească deficitul bugetar estimat la 1,3% din PIB în 2013, la 1,7%. Măsura ar aduce circa 150 milioane de euro care pot fi folosite pentru creşterea salariilor şi a pensiilor. Dimitrov este de părere că pensiile vor trebui mărite cu cel puţin 10% din 1 ianuarie, şi nu cu 9,3% din 1 aprilie, cum intenţionează executivul de la Sofia.
Sindicatele îi critică şi pe angajatorii care nu investesc mai mult de o leva pe an (circa 0,5 euro) în dezvoltarea profesională a angajaţilor, scrie jurnalul Sega. Patronii din unele sectoare, precum construcţiile, comerţul sau turismul, nu fac aproape nimic pentru creşterea calificării angajaţilor. În opinia lui Plamen Dimitrov, asta înseamnă că angajatorii vor să profite de o forţă de muncă ieftină, nu de una calificată.
Cotidianul Monitor citează rezultatele unui studiu Eurostat potrivit cărora bulgarii lucrează în medie 40,9 ore pe săptămână. La acest capitol, Bulgaria este depăşită de Islanda (43,9 ore), Marea Britanie (42,2 ore), România şi Slovacia (41 ore). Ziarul notează că, deşi bulgarii sunt printre europenii care lucrează cel mai mult, ei sunt codaşi când vine vorba de venituri. Şi asta pentru că productivitatea muncii este mică. Publicaţia aduce aminte că, în perioada comunistă, bulgarii lucrau şi sâmbăta, dar nici atunci cele 48 de ore de muncă pe săptămână nu au dus la o bunăstare a populaţiei.
Sursa: Agerpres