Directorii din Marea Britanie încasează o parte din ce în ce mai mare din venitul naţiunii, deşi majoritatea britanicilor se confruntă cu cea mai drastică scădere a veniturilor familiale din ultimii 30 de ani, potrivit unui raport realizat de High Pay Commissionm şi obţinut de The Independent, care este dat publicităţii luni.
Cei mai bine plătiţi 1.000 de britanici primesc în prezent 5% din veniturile ţării, o cotă echivalentă cu cea din anii ’40. Dacă acest trend va continua, veniturile celor mai bine plătiţi vor reprezenta 14% din venitul ţării până în 2030 – aceeaşi proporţie ca în 1900.
”High Pay Commission” este un organism independent înfiinţat luna noiembrie pentru a monitoriza salariile în creştere ale celor mai bine plătiţi salariaţi din Marea Britanie. Potrivit primului său raport, în primii zece ani de conducere laburistă, câştigurile celor cu salarii mari au crescut cu 64,2%, în timp ce cele ale unui salariat cu venit mediu au crescut cu 7,2% în aceeaşi perioadă.
În prezent, salariul mediu pentru cei mai bine plătiţi CEO ajunge la peste o jumătate de milion de lire sterline, iar până în 2020, suma este aşteptată să crească la 1 milion de lire sterline.
Multe dintre cele mai mari salarii aparţin directorilor executivi din domeniul financiar, care reprezintă o treime din top 0,1%. Plata acestora este suplimentată de bonusuri şi de acţiunile primite, care depăşesc cu mult salariul lor de bază.
Directorii executivi din companiile ale căror acţiuni sunt incluse în indicele FTSE 100 /companiile cu cea mai mare capitalizare de piaţă de la London Stock Exchange/ câştigă în medie 3,7 milioane de lire – sau de 145 de ori salariul mediu. Până în 2020 se aşteaptă ca aceştia să fie plătiţi de 214 de ori salariul mediu.
Pe lista celor mai bine plătiţi CEO se află: Bart Becht, directorul executiv al Reckitt Benckiser – cu un venit anul trecut de 18,2 milioane de lire, de 702 de ori salariul mediu la nivel naţional; Frank Chapman, directorul executiv al British Gas – cu un venit anul trecut de 28 milioane de lire, de 1.081 de ori salariul mediu pe plan naţional; Mick Davies, director executiv al companiei miniere Xstrata – cu un venit de 27 de milioane în 2009, de 1042 de ori salariul mediu la nivel naţional; Martin Halusa, CEO la Apax Partners – plătit cu 13 milioane de lire sterline în 2010, de 502 de ori salariul mediu din Marea Britanie; Bob Diamond, CEO la Barclays – cu venituri care se ridică la 27 de milioane de lire dacă sunt incluse bonusurile şi acţiunile, de 1042 de ori salariul mediu la nivel naţional.
SURSA: Agerpres