Bulgarii s-au îmbogăţit semnificativ în ultimii 9 ani, scrie marţi cotidianul sofiot Trud, în condiţiile în care, în prezent, salariile sunt de aproximativ trei ori mai mari decât în anul 2001, iar rata inflaţiei din această perioadă este de 68,4%.

La începutul anului 2001, salariul minim pe economie în Bulgaria era cu puţin sub 40 euro, iar spre sfârşitul aceluiaşi an crescuse până la nivelul de 50 euro. În prezent, salariul minim în Bulgaria este de 120 euro, ceea ce înseamnă o creştere de 303,79%.

O creştere similară a avut loc şi în ceea ce priveşte media veniturilor. În primele luni ale guvernului premierului Simeon de Saxa-Coburg-Gotha (2001-2005), salariul mediu a fost de aproximativ 125 euro, patru ani mai târziu când la putere a ajuns socialistul Serghei Stanişev acesta a fost de 160 euro, iar spre mijlocul anului 2009 a ajuns la aproximativ 290 euro. În ciuda crizei financiare creşterea salarială a continuat şi după instalarea la putere a cabinetului actualului premier Boiko Borisov. Şi pensiile au crescut de aproape 3 ori în ultimii 9 ani.

Şi mai mare a fost creşterea preţurilor imobiliare. Dacă în anul 2001, preţul mediu la locuinţe a fost de 160 euro pe metru pătrat, în 2009 acesta s-a situat la 535 euro, cea ce reprezintă o creştere de aproximativ 3,35 ori, mult peste rata inflaţiei.

Deşi majoritatea bulgarilor sunt nemulţumiţi de nivelul lor de trai şi de situaţia în care se află ţara, adevărul este că în ultimii ani, înainte să înceapă criza, situaţia lor financiară s-a îmbunătăţit neîncetat, comentează sociologul Koliu Kolev. Trebuie să recunoaştem că noi nu suntem cei mai săraci, dar cu siguranţă suntem printre popoarele cele mai pesimiste, crede expertul, citat de Trud.

SURSA: Agerpres