Insa cu exceptia GlaxoSmith Kline, unde politica salariala va fi revizuita, companiile nu au de gand sa abandoneze bonusurile pentru directorii executivi, care au atras atatea critici anul trecut. Purtatorul de cuvant al Reuters a declarat ca, deocamdata, politica nu va fi modificata, aceasta in conditiile in care 22% din actionari au votat impotriva politicii salariale, sanctionand astfel bonusurile primite de Tom Glocer, directorul executiv al Reuters. De asemenea, companii ca Hilton, Aviva si
Insa cu exceptia GlaxoSmith Kline, unde politica salariala va fi revizuita, companiile nu au de gand sa abandoneze bonusurile pentru directorii executivi, care au atras atatea critici anul trecut. Purtatorul de cuvant al Reuters a declarat ca, deocamdata, politica nu va fi modificata, aceasta in conditiile in care 22% din actionari au votat impotriva politicii salariale, sanctionand astfel bonusurile primite de Tom Glocer, directorul executiv al Reuters. De asemenea, companii ca Hilton, Aviva si Barclays – unde peste un sfert din actionari au protestat – au anuntat public ca nu intentioneaza sa modifice pachetele salariale. Insa Richard Cockman, de la firma de consultanta Watson Wyatt, sustine ca se va produce o schimbare, dar nu in public, avand drept rezultat diminuarea salariilor fixe si majorarea bonusurilor legate de performante. Mai mult, guvernul este pe cale sa modifice legislatia din sector. In primul rand, va fi limitata suma pe care o persoana o poate detine in contul de pensie la 1,4 milioane lire sterline, ceea ce inseamna un venit anual de 70.000 de lire sterline. In al doilea rand, va fi modificata optiunea legislativa care permite companiilor sa ofere directorilor executivi pachete de actiuni, urmand ca pachetul de actiuni sa fie direct proportional cu profitul companiei. Cockman mai spune ca in prezent companiile incearca sa gaseasca pachete salariale care sa fie pe placul actionarilor. Watson Wyatt a elaborat un pachet salarial in care orice crestere a valorii actiunilor unei companii sa se reflecte in salariile tuturor angajatilor, nu doar ale managerilor.
Principala problema a pachetului salarial practicat in prezent in Marea Britanie sunt contractele pe o perioada mai mare de un an si care prevad salarii compensatorii pentru manager daca firma este preluata. Cu alte cuvinte, chiar daca dau gres, directorii executivi vor primi partea leului. De fapt, aceasta a fost problema la Glaxo. Analistii estimeaza ca Jean-Pierre Garnier ar putea primi peste 20 de milioane de lire sterline daca ar parasi compania. Asa ca managerii sunt prea putin dispusi sa renunte la aceste bonusuri. Brian Wallace de la Hilton a renuntat la un contract pe doi ani, dar si-a pastrat dreptul de a primi o plata compensatorie timp de doi ani daca grupul hotelier va fi preluat, optiune la care 37% din actionari au votat impotriva.
Cei mai bine platiti manageri din marea britanie
· Jean-Pierre Garnier, CEO GlaxoSmithKline – a castigat sapte milioane de lire sterline anul trecut si va primi 22 de milioane lire sterline daca GSK va fi preluata de o alta companie. Toate acestea desi actiunile si profitul GSK au scazut incepand cu anul 2000, cand Garnier a devenit director executiv.
· Eric Daniels, CEO Lloyds TBS – 1,6 milioane de lire sterline, in care intra 350.000 de lire sterline pentru relocare si plata taxelor scolare pentru copiii sai, chiar daca profitul a scazut cu 18%, iar dividendele au fost taiate.
· Tom Glocers, CEO Reuters – a primit 477.000 de lire sterline pentru relocare, un apartament in Mayfair si un salariu de 1,7 milioane de lire sterline, din care 600.000 bonus pentru performante, intr-un an in care Reuters a planificat sa concedieze 5.000 de angajati, iar actiunile au scazut cu 80%.
· Phil Watts, CEO Shell – cresterea
cu 55% a salariului la 1,8 milioane de lire sterline, plus 1,2 milioane de lire sterline pompate in fondul de pensie, intr-o perioada in care pretul actiunilor Shell a scazut cu 27%, iar compania a planificat sa concedieze 4.000 de angajati.