Salariul minim pe economie va fi majorat de la 1 decembrie 2018 şi va fi diferenţiat în funcţie de studii, a anunțat Olguța Vasilescu. Unele categorii profesionale vor beneficia de creșteri substanțiale ajungând la un salariu de bază de peste 5.000 de lei.
Într-o postare de pe pagina sa de Facebook, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu a prezentat evoluția creșterilor salariale ale profesorilor, militarilor, polițiștilor și angajaților din ministere. Astfel, conform planșelor prezentate mai jos în articol, profesorii su studii superioare de lungă durată, grad didactic I, cu peste 20 de ani vechime, ar urma să beneficieze de la 1 decembrie de un salariu de bază de 5.049 de lei, iar din ianuarie 2019 de unul de 5.376 de euro. În același timp, un maior din aramata română, gradația 4, ar trebui să încaseze din decembrie 4.147 de lei, iar din ianuarie 2019 chiar 5.019 lei. Un subcomisar I (gradația 4) din MAI, va încasa conform promisiunilor Olguței Vasilescu, 4.195 de lei din decembrie și 5.063 de lei din luna ianuarie a anului viitor.
Este interesant de observat că, pe lângă aceste categorii, o creștere substanțială vor avea și salariile angajaților din ministere. Astfel, cu consilier superior (gradația 5) va încasa de luna viitoare 5.595 de lei, iar din ianuarie 6.245 de lei.
„Săptămâna viitoare sau la următoarea şedinţă de Guvern vom avea o Ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului Muncii. În Codul Muncii, la ora actuală, se vorbeşte de salariul minim, dar nu se vorbeşte de salariul minim diferenţiat între cei fără studii superioare şi cei cu studii superioare şi atunci primul pas pe care trebuie să îl facem este să modificăm Codul Muncii. După ce va fi modificat acest Cod al Muncii, va trebui să venim cu o Hotărâre de Guvern. De la 1 ianuarie ar urma să fie salariul minim pe economie 2.080 de lei, iar salariul minim pentru cei cu studii superioare 2.350 de lei şi pentru cei care au minim 15 ani vechime la fel, 2.350 de lei”, a menţionat şeful de la Muncă, la Antena 3.
În ceea ce priveşte vechimea de 15 ani, Olguţa Vasilescu a precizat că este vorba despre 15 ani de vechime în muncă „în general”, indiferent de locul de muncă, indiferent dacă a existat şomaj în această perioadă sau concediu de maternitate.
„Aici, din această zonă, am primit foarte multe întrebări de la oameni care voiau să ştie dacă trebuie să aibă 15 ani vechime la acelaşi loc de muncă sau dacă trebuie să aibă 15 ani vechime pe studii superioare… Nu. Trebuie să aibă în general 15 ani vechime, indiferent unde au lucrat, indiferent că au avut perioadă de şomaj sau de maternitate”, a subliniat ea.
Ministrul Muncii a susţinut că planul a fost ca salariul minim pe economie să crească de la 1 noiembrie, dar a existat un protest din partea patronatelor şi s-a decis să se facă testul IMM-urilor.