Guvernul va majora bugetele instituţiilor de stat cu sumele aferente zilelor de concediu fără plată care n-au fost "consumate" în luna octombrie. Pentru cele două zile lucrătoare nebugetate, statul va trebui să scoată din vistierie 265 de milioane de lei, sumă care va fi alocată ministerelor Finanţelor, Agriculturii, Apărării, Justiţiei, Internelor şi Externelor. "La ultima rectificare bugetară, din luna august, fondul de salarii la mai multe ministere a fost red
Guvernul va majora bugetele instituţiilor de stat cu sumele aferente zilelor de concediu fără plată care n-au fost „consumate” în luna octombrie. Pentru cele două zile lucrătoare nebugetate, statul va trebui să scoată din vistierie 265 de milioane de lei, sumă care va fi alocată ministerelor Finanţelor, Agriculturii, Apărării, Justiţiei, Internelor şi Externelor.
„La ultima rectificare bugetară, din luna august, fondul de salarii la mai multe ministere a fost redus cu suma estimată să fie economisită prin zilele de concediu neplătit în intervalul lunilor octombrie-decembrie. Legea care a introdus concediul neplătit nu a mai putut fi însă aplicată din octombrie, astfel că Guvernul este obligat acum să restituie diferenţa de sumă aferentă celor două zile de concediu neplătit care nu mai sunt efectuate”, au declarat surse oficiale pentru Mediafax.
Bugetele vor fi suplimentate cu sume retrase din Fondul de rezervă bugetară al Guvernului.
Legea reorganizării agenţiilor de stat include şi măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare. Actul normativ prevedea că, în perioada octombrie-decembrie, cheltuielile lunare cu salariile trebuiau să fie reduse cu 15,5%, în special prin acordarea a zece zile de concediu fără plată angajaţilor din sectorul bugetar.
Deoarece între asumarea răspunerii guvenului pe această lege (pe 15 septembrie) şi promulgarea ei (pe 5 noiembrie) a trecut mai mult de o lună – perioadă în care actul normativ s-a aflat la Curtea Constituţională pentru judecarea unei excepţii de necostituţionalitate, reducerea cheltuielilor de personal prevăzută pentru luna octombrie nu s-a mai putut realiza.
S-a decis ca numărul zilelor de concediu fără plată în lunile noiembrie şi decembrie să fie redus la opt.
Astfel, din economia estimată iniţial să fie obţinută din concediul neplătit, de 1,6 miliarde lei, statul ar mai putea economisi doar 1,28 miliarde lei, din care 640 milioane lei în 2009 şi încă 640 milioane lei în prima lună a anului următor, potrivit Mediafax.