Guvernul anunță că intenționează să taie din sporurile bugetarilor care nu atrag bani europeni. Astfel, tăierile ar putea însuma chiar și 50 % din venituri.
Vești proaste în ceea ce privește veniturile bugetarilor. Ce vrea să facă Guvernul
Guvernul intenționează să efectueze tăieri în sporurile salariale și să reducă veniturile bugetarilor care nu reușesc să atragă fonduri europene. Astfel, anumite categorii de funcționari ar putea suferi o diminuare de până la 50% a salariilor lor. Cei care nu au obținut finanțare europeană sau au proiecte blocate se confruntă cu riscul de a pierde aceste sporuri, care sunt încasate inclusiv de către primari.
Ministerul Finanțelor are sarcina de a prezenta premierului lista cu „privilegiați”, iar acesta va decide cine va fi afectat de reduceri salariale.
Sporul care a fost acordat în luna martie reprezintă pentru unii aleși locali o majorare a salariului cu 50%.
Astfel, primarul Capitalei primește în plus 6000 de lei la salariu, în timp ce un primar de comună primește aproximativ 3000 de lei suplimentar.
Deficitul bugetar a crescut la 2,06% din PIB
Altfel, datele Ministerului Finanțelor arată că în primele trei luni ale anului 2024, execuția bugetului general consolidat s-a încheiat cu un deficit de 35,88 miliarde lei, echivalent cu 2,06% din PIB, comparativ cu deficitul de 22,75 miliarde lei, reprezentând 1,42% din PIB, înregistrat în aceeași perioadă a anului 2023.
În primul trimestru al anului 2024, veniturile totale au însumat 132,16 miliarde lei, înregistrând o creștere de 15,8% față de aceeași perioadă a anului precedent. Această creștere a fost susținută de încasările din venituri curente, în special contribuțiile de asigurări sociale, impozitul pe salarii și TVA, precum și de fondurile europene.
Încasările din impozitul pe salarii și venit au totalizat 11,50 miliarde lei în primul trimestru al anului 2024, înregistrând o creștere de 14,9% față de aceeași perioadă a anului anterior. Veniturile din impozitul pe salarii au înregistrat o creștere de 21,5%, depășind evoluția fondului de salarii din economie, care a fost de 17,9%.
Dinamica acestei categorii de încasări a fost influențată de modificările reglementărilor privind facilitățile fiscale acordate salariaților din sectoarele construcțiilor, agriculturii, industriei alimentare și a activităților de creare a programelor pentru calculator, precum și de majorarea salariului minim brut pe țară garantat în plată.
Încasările din impozitul pe dividende au scăzut
Totodată, evoluții pozitive au fost înregistrate și în cazul încasărilor din impozitul pe veniturile din pensii (+61,9%) și aferente declarației unice (+22,6%). În schimb, încasările din impozitul pe dividende au consemnat o contracție de 34%, ca urmare a unui efect de bază ridicat, a mai precizat Ministerul Finanțelor.
Contribuțiile de asigurări au înregistrat 45,10 miliarde lei, în creștere cu 22,1% față de aceeași perioadă a anului anterior, depășind evoluția fondului de salarii din economie. Această creștere a fost influențată pozitiv de modificările reglementărilor privind facilitățile fiscale acordate salariaților din sectoarele construcțiilor, agriculturii, industriei alimentare și a activităților de creare a programelor pentru calculator, precum și de majorarea salariului minim brut pe țară garantat în plată.
Totuși, evoluția a fost influențată negativ de restituirea sumelor reținute cu titlul de contribuție la asigurările sociale de sănătate din veniturile din pensii, a transmis Ministerul Finanțelor.