Publicaţia noastră vă va prezenta, în două episoade, Gazul şi Energia Electrică, salariile şi beneficiile suplimentare de care au parte angajaţii din companiile energetice ale statului, aşa cum ne-au fost transmise de reprezentanţii lor. Întrebările au vizat remuneraţiile de natură salarială atât ale personalului „de birou“, cât şi ale celui „de teren“.
Transgaz, sporuri şi prime pentru angajaţi
Reprezentanţii monopolului de stat al transportului de gaze din România au transmis revistei Capital doar grila salarială aferentă funcţiilor de Şef Birou, Şef Serviciu şi Director Departament, fără personalul lucrativ. Acestea sunt între 3.300-7.000 lei brut lunar , între 3.400-7.700 lei brut lunar, respectiv între 4.200-10.000 lei brut lunar. „Salariile individuale sunt confidenţiale şi se negociază cu directorul general“, transmit reprezentanţii Transgaz. Şefii companiei primesc şi sporuri. Astfel, sporul de vechime în muncă este între 0-25% din salariul de bază, iar sporul pentru exercitarea unei funcţii de conducere este între 20 şi 50%: şef birou pâna la 20%, şef serviciu până la 25% şi director departament până la 50%.
Pe lângă salarii şi sporuri, salariaţii Transgaz beneficiază şi de diverse prime. Acestea nu ne-au fost transmise de reprezentanţi, dar au fost dezvăluite în trecut de către Curtea de Conturi ori presa centrală şi locală. Fără a avea un cuantum fix, primele se dau de Crăciun, Paşti, Ziua Gazistului şi la concediu. Pe lângă acestea, angajaţii au participaţie la profit. În funcţie de mărimea acestuia şi de funcţia deţinută, aceasta poate fi de la câteva mii de lei, la câteva zeci de mii de lei.
Nu mai devreme de anul trecut, un raport al Curţii de Conturi a arătat cum, în perioada 2009 -2013, directori și alţi angajați ai Transgaz și-au decontat nejustificat, inclusiv pentru membrii familiei, în intervalul 2009, bilete de odihnă și tratament în China, Mexic, Emiratele Arabe Unite, Italia, Malta, Spania, Grecia, Turcia, Muntenegru, Rusia și Finlanda și au încasat prime totale de peste 11,7 milioane lei. De precizat, deşi rapoartele din trecut ale Curţii de Conturi dar şi vechiul contract colectiv de muncă arătau că fiecare angajat primeşte şi un echivalent în bani al unei anumite cantităţi anuale de gaze pentru consum, acum, reprezentanţii Transgaz arată că nu mai este cazul de aşa ceva.
Transgaz a prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli aferent anului 2017 un număr de angajaţi de 4.679 persoane şi o cheltuială cu salariile de 282 milioane lei.
Romgaz, salariu mediu brut de încadrare – 1.000 de euro
A doua cea mai mare companie de stat din ţară, după Hidroelectrica, are următoarele funcţii „de birou“: referent sau echivalent funcţie (subinginer, inginer colegiu), referent specialitate sau echivalent funcţie (inginer, economist), şef birou, şef serviciu, director departament. „Salariul mediu brut de încadrare în Romgaz este de 4.440 lei/salariat“, spun reprezentanţii companiei. În ceea ce priveşte grila salarială, reprezentanţii producătorului de gaze din Mediaş nu au dorit să ne-o prezinte explicit. În schimb, ne-au trimis pe pagina cu declaraţiile de avere ale şefilor. Care sunt mulţi, peste 300 la sediul central şi cele şase sucursale din ţară. Spicuind, vedem cum, la capitolul salarii, aceştia înscriu sume anuale încasate între 70.000 de lei şi 300.000 de lei, fiecare după funcţia pe care o are. Aşadar, salariile şefilor sunt, de obicei, cuprinse în palierul 5.500 de lei pe lună şi 25.000 de lei pe lună, chiar peste 30.000 de lei pe lună dacă vorbim de directori-adjuncţi la sediul central, cu vechime considerabilă în câmpul muncii.
Cele mai importante categorii de sporuri
a) Spor de noapte – 25 % din salariul de bază
pentru fiecare oră de muncă de noapte prestată;
b) Sporul pentru condiţii vătămătoare –
spor negociabil de 4- 8 % din salariului de bază ;
c) Spor pentru consemn la domiciliu –
15% aplicat la salariul de bază
d) Spor pentru lucru în sistem de tură continuă –
10 % din salariul de bază
e) Spor pentru lucru suplimentar peste programul
normal de muncă