Pensiile vor rămâne neschimbate, până când va fi aprobat bugetul pentru 2025
Pensiile nu se vor schimba până când nu va fi aprobat bugetul pentru 2025. Valoarea punctului de pensie rămâne la 81 de lei. Pentru bugetari, salariile și sporurile vor rămâne aceleași pe tot parcursul anului 2025 și nu vor primi vouchere de vacanță.
Ordonanța Trenuleț care reglementează aceste măsuri este încă în lucru și va fi adoptată după formarea noului guvern. Principalele modificări din Ordonanța Trenuleț respectivă sunt:
- Salariile și sporurile bugetarilor vor fi înghețate la nivelul lunii decembrie 2024 pentru întregul an 2025.
- Munca suplimentară va fi compensată cu timp liber, la fel ca în 2024.
- Bugetarii nu vor mai primi vouchere de vacanță în 2025. Măsura se aplică și la instituțiile media publice (TVR și radioul public), care nu vor mai putea acorda nici bilete de valoare, cu excepția tichetelor de creșă. De asemenea, aceste instituții nu vor mai plăti premii sau ore suplimentare.
- Militarii și polițiștii nu vor primi decont pentru serviciile turistice în concediu în 2025. Compensațiile lunare pentru chirie vor rămâne la nivelul lunii decembrie 2024.
- Instituțiile publice vor trebui să se încadreze în bugetul aprobat și nu vor mai putea angaja noi persoane. De asemenea, nu vor mai fi organizate concursuri pentru posturile publice.
- Sumele care trebuie plătite ca urmare a hotărârilor judecătorești definitive pentru drepturi salariale vor fi plătite treptat, începând cu 5% în primul an și crescând treptat în următorii ani. Aceasta se aplică și dobânzilor aferente acestor sume.
- În 2025, autoritățile publice nu vor mai acorda indemnizații pentru pensionare, retragere sau ieșirea din sistem.
- Anumite indemnizații, cum sunt cele pentru persoanele persecutate în comunism, veteranii de război sau invalizi, vor rămâne la nivelul din 2024.
Pensiile speciale pentru primari vor fi amânate până în 2026
- Rentele viagere pentru sportivi vor rămâne la nivelul din decembrie 2024.
- Autoritățile publice nu vor mai putea cumpăra mașini și mobilier în 2025. Aceleași reguli din 2023 vor fi aplicate și în 2025, cu excepții.
- Înființarea Agenției pentru Calitatea Marketingului Produselor Agroalimentare se amână până pe 1 ianuarie 2026.
- Distribuirea mierii de albine pentru preșcolari va rămâne suspendată și în 2025.
- Pensiile speciale pentru primari vor fi amânate până în 2026.
- Legea pentru personalul din serviciile de urgență medicală va fi suspendată până pe 1 ianuarie 2026.
- Termenul pentru înființarea Inspectoratului pentru Controlul Transportului Rutier se amână până la 31 decembrie 2025.
Bursele pentru elevi rămân neschimbate
- Bursele pentru elevi în anul școlar 2025-2026 vor fi aceleași ca acum:
- Bursă de merit: 450 lei/lună
- Bursă de reziliență: 300 lei/lună
- Bursă socială: 300 lei/lună
- Bursă tehnologică: 300 lei/lună
Nu vor fi schimbări la acest capitol, adică valoarea burselor va rămâne neschimbată.
- Angajările, salariile și cheltuielile legate de salarii vor fi blocate la institutele de cercetare care au avut pierderi.
Institutelor naționale de cercetare care au făcut pierderi anul trecut le va fi interzis să angajeze mai mult personal, să crească salariile medii sau să mărească cheltuielile de personal față de anul precedent, cu excepția cazurilor în care își extind activitatea.
Pe de altă parte, instituțiile care au avut profit anul trecut pot să își crească cheltuielile de personal, dar nu mai mult decât creșterea productivității muncii.