După ce va sărbători gustul victoriei, Nicușor Dan trebuie să ia lista cu promisiunile pe care le-a facut în campanie și să le bifeze una câte una. Altfel, nu este cu nimic mai presus decât Firea. Problema e că din momentul în care se va activa mașinăria de partid, promisiunile vor fi foarte greu de realizat.
Lista promisiunilor făcute de Nicușor Dan este una cât se poate de lungă și include elemente oarecum banale pentru o astfel de listă cu promisiuni electorale, precum fluidizarea traficului sau măsuri pentru mediu. Repet, lucruri banale. Există, însă, și o promisiune extrem de ambițioasă pe care noul primar va trebui să facă în așa fel încât s-o onoreze.
„Cred că Primarul General este responsabil de bunăstarea economică a oamenilor din comunitatea sa și, ca să fac o propunere explicită, în proiectul nostru, în urma unui mandat de 4 ani, salariile bucureștenilor vor ajunge la 1400 de euro pe lună, salariul net. Asta înseamnă 6800 de lei pe lună salariul net, salariul mediu al bucureștenilor,” a declarat Nicușor Dan într-o conferință de presă.
„Vorbim de o creștere cu 60%, față de valoarea salariului din acest moment. O să arătăm cum putem să ajungem acolo, dar înainte de asta vreau să fac o analiză pe ce s-a întâmplat în ultimii 4 ani. Avem aici datele de la Institutul Național de Statistică privind creșterea salariului mediu în mai multe județe din România. Este vorba de județe, nu de orașe, în ultimii 4 ani,” a mai spus candidatul dreptei la Primăria Capitalei.
„Bucureștiul este mult sub județe cu administrație de dreapta, de fapt, doar 3 județe din România sunt mai slabe decât Bucureștiul la acest indicator al creșterii veniturilor populației și, bineînțeles, acestea sunt județe, nu există date statistice pentru orașele: Oradea, Cluj Napoca, Sibiu, Timișoara. Foarte probabil ele sunt mult mai mari decât județele care cuprind și o populație rurală și în care veniturile nu au cum să crească într-atât de spectaculos,” a mai spus Nicușor Dan.
„În medie, fiecare bucureștean, din cauza administrației PSD, a pierdut 100 euro pe lună. Cum putem să ajungem la acest ritm de creștere? Sunt niște măsuri pe care le-am testat în mai multe întâlniri cu reprezentanți ai mediului de afaceri,” a precizat Nicușor Dan, pe când încă era candidatul dreptei la funcția de primar al Capitalei.
Întâlnirea cu caracatița
Pentru Nicușor Dan, abia acum începe viața politică. Odată cu câștigarea funcției de primar al Capitalei, Nicușor Dan va face cunoștință cu toată caracatița de partid care va începe să-și ceară drepturile pentru că l-a susținut. Proaspătul primar al Capitalei trebuie să știe că nimeni din angrenajul politic nu l-a susținut pentru că îi este drag de el. Susținerea lui în campanie nu este un ajutor, ci o investiție, care trebuie să aibă un return. Mai marii partidelor care l-au susținut vor veni la primărie să-și ceară dreptul, iar Nicușor Dan va începe să simtă, cu adevărat, ce înseamnă, de fapt, viața politică.
Abia de acum înainte, Nicușor Dan va simți pe propria lui piele ce înseamnă să fii parte dintr-un sistem politic.
Astfel că Nicușor Dan își va da seama, cât de curând, că promisiunile ambițioase pe care le-a înșirat în campanie e posibil să rămână doar pe hârtie. Cu cât mai ambițioase, cu atât mai greu de realizat, dacă nu chiar imposibile.
Și aici, este cheia, de fapt. Este Nicușor Dan cu ceva mai presus decât Firea dacă este doar un simplu vânzător de iluzii? Cu siguranță, nu.
Până una-alta, pe lângă fluidizarea traficului și alte promisiuni clasice, noul primar ne-a promis un salariul mediu net în București de 1.400 de euro. Cea mai ambițioasă dintre promisiuni, de departe.