Mai exact, vorbim despre domeniul construcțiilor, iar patronii firmelor își doresc ca românii care s-au întors în țară de teama pandemiei să se angajeze pe șantiere, mai ales că salariile s-au mărit semnificativ.
Doar în acest mod ar putea fi acoperit deficitul de jumătate de milion de angajați din domeniu. Presate de lipsa de personal, firmele de construcții din toată țara s-au unit într-o asociație.
„Considerăm că avem o fereastră de oportunitate pe care nu am mai avut-o până acum. Trebuie să facem toate eforturile ca să îi menținem în țară”, a spus Vlad Vameșu, președintele ACAR, penru Pro Tv.
Lipsesc muncitorii calificați
De asemenea, asociația constructorilor dorește înființarea unei burse a locurilor de muncă în domeniu.
În plus, firmele de construcții solicită autorităților să lanseze programe de calificare a muncitorilor și să asigure recunoașterea rapidă a competențelor dobândite de cei care au lucrat în afara țării.
George Mandata, șef șantier atrage atenția că muncitorii calificați lipsesc.
„Este destulă muncă necalificată, dar meseriașii, cei care sunt calificați, ne lipsesc”, a spus acesta.
Totodată, Mircea Rotar, șef de șantier, atrage atenția că salariile în domeniul construcțiilor nu sunt deloc unele mici.
”Este nevoie de la muncitori necalificați până la personal cu studii superioare. Personalul calificat a început să dispară din lipsa școlilor profesionale. Salariile depășesc 5.000 de lei lunar”.
Salarii de până la 10.000 de lei
Pe șantierele din Sibiu criza muncitorilor este mai persistentă.
”Avem nevoie de 20 de oameni aproximativ”, A SPUS Benjamin Adrian Stănuș, admistrator firmă de șape mecanizate.
Întrebat despre salariile pe care le oferă muncitorilor, acesta a precizat că se poate ajunge și la suma de 10.000 de lei.
„În jur de 4.000 de lei lunar minim și poate ajunge și la 8.000-10.000 în funcție de ce știe, câți metri pătrați face pe lună. Nu găsim”, a adăugat acesta.