KHNP recrutează inginer construcţii civile pe salarii nete de 9.600 de lei
KHNP, filiala din România a companiei sud-coreene „Korea Hydro & Nuclear Power”, caută ingineri în construcții civile pentru a lucra la construcția primei instalații de detritiere din Europa, situată la Cernavodă.
KHNP România angajează ingineri în construcții civile, cu un contract inițial de un an și posibilitate de extindere. Salariul propus pentru acest post este de aproximativ 9.600 de lei net lunar. Pentru a fi considerați apți pentru acest post, candidații trebuie să fie absolvenți în domeniul Ingineriei Civile, cu cel puțin doi ani de experiență relevantă. Trebuie să fie persoane integre și să dețină cunoștințe solide de limba engleză.
Este o oportunitate mare pentru România
Această instalație reprezintă o oportunitate mare pentru România, având potențialul de a deveni un centru european pentru producția și exportul de tritiu, un combustibil vital pentru viitoarele reactoare de fuziune. Proiectul este realizat în colaborare cu Nuclearelectrica. Proiectul implică construcția unei instalații de detritiere la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Este un pas semnificativ în tehnologia nucleară, ce va sprijini obiectivele de sustenabilitate ale Uniunii Europene (UE) prin eliminarea tritiului din mediu.
KHNP și Nuclearelectrica doresc să transforme România într-un hub european pentru producția și exportul de tritiu, un combustibil crucial pentru viitoarele reactoare de fuziune. Proiectul beneficiază de suportul unei tehnologii românești inovatoare dezvoltate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice din Râmnicu Vâlcea (ICSI).
Nuclearelectrica și KHNP pregătesc totul din iunie 2023
Cu un an de zile în urmă, Nuclearelectrica și KHNP au semnat contractul pentru Inginerie, Procurare și Construcție (EPC) pentru prima instalație de detritiere din Europa. Ea va fi construită la CNE Cernavodă.
KHNP a fost selectată ca antreprenor EPC în urma unei licitații publice. Compania respectivă operează deja o instalație similară la centrala nucleară Wolsong din Coreea de Sud. Instalația de detritiere de la Cernavodă va utiliza o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de ICSI din Râmnicu Vâlcea.
Această instalație va fi a treia de acest fel în lume și prima în Europa. Ea va oferi României oportunitatea de a deveni un hub european pentru producția și exportul de tritiu. Tritiul este un izotop al hidrogenului. El este produs predominant în reactoarele de tip CANDU, care utilizează apă grea. Instalația de detritiere de la Cernavodă va elimina tritiul din apa grea a reactoarelor CANDU și din alte instalații de la centrala nuclearoelectrică de la Cernavodă.
Proiectul va include tehnologii avansate precum separarea izotopică în fază lichidă, distilarea criogenică și operațiuni în vid înalt. Finalizarea sa este estimată să dureze aproximativ 50 de luni. Tritiul recuperat va fi stocat în containere specializate sigure, pregătite pentru utilizare viitoare.