Românii ar putea avea un salariu minim de 500 de euro de anul viitor, anunță fostul ministru al Muncii, Marius Budăi. Nu este clar cum s-ar putea găsi banii necesari, însă fostul oficial pare sigur pe el.
Salariu minim european de 500 de euro
Uniunea Europeană ar dori implementarea unui salariu minim european. Nu se știe, momentan, cum ar putea fi implementat.
Totuși, fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, spune că România îl va implementa de la 1 ianuarie 2025. Asta înseamnă de anul viitor.
Dacă măsura va fi implementată, niciun român nu va avea, teoretic, un salariu mai mic de 500 de euro. Mai precis, aproximativ 2.500 de lei.
Există deja o directivă europeană ce abordează problema salariului minim european, iar aceasta trebuie să fie implementată în legislația românească.
Directiva 2041/2022 impune stabilirea unui salariu minim european, iar până în 2024, statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate să implementeze această prevedere în legislația lor.
Asta nu înseamnă, neapărat, că salariile românilor ar putea ajunge ca ale francezilor sau italienilor.
Această directivă are în vedere îmbunătățirea condițiilor de trai și de muncă în Uniunea Europeană, concentrându-se în special asupra diminuării discrepanțelor semnificative dintre salariile minime practicate în diferite țări europene.
În directivă se vorbește despre un grad potrivit pentru salariile minime pentru ca oamenii să aibă condiții de trai și de muncă decente.
Marius Budăi, convins că România va putea implementa directiva UE
Este cam greu de crezut că s-ar găsi banii necesare pentru aceste majorări în ceea ce privește țara noastră.
Chiar și așa fostul ministru al Muncii este convins că România va implementa și ea directiva UE.
”Acesta sume au fost avansate încă de anul trecut. Nu luăm o decizie de pe o zi pe alta. Dar este un principiu cu care Marcel Ciolacu a venit, ca de la 1 ianuarie 2025, să nu câștige nimeni sub 500 de euro net. Toate aceste elemente trebuie puse într-un context. Directiva este aprobată, trebuie să o transformăm în lege, principiile sunt foarte clare. Ideea de bază este să nu dezechilibrăm, dar trebuie să aibă și oamenii cu ce trăi”, a explicat Marius Budăi, conform RTV.
Venituri de minim 500 de euro
Acest salariu minim european, cu impact direct asupra salariului minim din România, va fi determinat individual de către fiecare țară.
La bază se vor afla practicile și reglementările naționale relevante, inclusiv:
- deciziile autorităților competente
- cordurile tripartite
Este esențial să se asigure egalitatea între femei și bărbați în procesul de stabilire a acestui salariu.
De importanță majoră este faptul că Uniunea Europeană a declarat că fiecare țară va decide salariul minim în conformitate cu „condițiile socioeconomice specifice ale țării”.
Prin urmare, românii nu ar trebui să aibă așteptări că vor beneficia de un salariu minim de 1300 de euro, echivalentul celui din Franța, deoarece acesta va fi stabilit în funcție de condițiile socioeconomice specifice ale României.
Aspectele care trebuie luate în considerare la stabilirea salariului minim
Cu toate acestea, Guvernul va fi nevoit să ia în calcul mai multe aspecte în momentul în care decide cuantumul salariului minim.
Este vorba despre:
- puterea de cumpărare a salariilor minime legale
- costul vieții
- nivelul general al salariilor
- rata de creștere a salariilor
- nivelurile și evoluțiile productivității la nivel național pe termen lung
În plus, statele membre ale Uniunii Europene vor fi obligate să revizuiască periodic salariul minim. Acest lucru trebuie să se întâmple cel puțin o dată la doi ani.
În prezent, România se situează printre țările cu cele mai reduse salarii minime din Uniunea Europeană. Aceasta este principala cauză pentru care peste 4 milioane de români au optat să emigreze și să lucreze în statele membre ale Uniunii Europene.
Din perspectivă statistică, conform informațiilor furnizate de INS, în anul 2023, aproximativ 4 milioane de români se aflau într-o situație de sărăcie sau la limita acesteia.