Potrivit experților în resurse umane, cele mai căutate formări și certificări sunt cele tehnice, cu recunoaștere internațională de tipul CISCO sau Microsoft pentru cei din domeniul IT.
Companiile internaționale apreciază prezența acestor certificări în CV, pentru că își pot integra mult mai rapid noii angajați și nu mai au nevoie să facă investiții suplimentare pentru a se asigura ca angajații au un nivel unitar de pregătire.
De exemplu, condițiile pentru participarea la cursurile de certificare CISCO sunt cunoștințele medii de limba engleza și vârsta minima este de 16 ani. Acestea costă între 500 și 800 de lei, în funcție de nivel și specializare și durează în jur de 10 săptămâni.
Cursurile de design și grafică costă între 400 și 900 de lei, în funcție de durată și nivel de pregătire și cuprind lecții de lucru în programe precum Adobe Photoshop, Illustrator, Corel Draw și In Design. La acest moment, majoritatea companiilor cer designerilor care candidează să aibă un portofoliu și cursuri în domeniu, fără a menționa necesitatea studiilor.
În același timp, există foarte multe anunțuri pentru administratori de sistem Linux, unde se cere fie diplomă de absolvire a unei specializări tehnice, fie echivalentul acestor ani în experiență de lucru.
Chiar și la pozițiile de entry level, în unele cazuri, este suficientă o specializare în domeniu, care dovedește cunoștințele candidatului, iar marile companii oferă de cele mai multe ori salarii de peste 800 de euro și pentru aceste poziții.