Va fi lansată o nouă carte despre viața lui Mihai Eminescu

Va fi lansată o nouă carte despre viața lui Mihai Eminescu. Vineri, 20 octombrie 2023, la ora 11:00, Aula Bibliotecii Academiei Române va găzdui lansarea cărții „Eminescu, profesor de statistică”.

Cartea este lansată de Editura Institutului Național de Statistică. În ea se regăsesc informații noi despre marele poet, informații neștiute nici măcar de marii eminescologi. Tudorel Andrei, Cristi Șelaru și Vladimir Alexandrescu sunt autorii cărții respective.

Cei trei au descoperit documente oficiale despre perioada petrecută de Mihai Eminescu la Școala Comercială din Iași, în anul școlar 1884-1885. Atunci, a fost profesor de statistică și geografie. În toamna anului 1884, Mihai Eminescu a predat la Școala Comercială din Iași. Acolo, voia să fie profesor de istorie universală, însă, într-un final, a acceptat să predea geografie la clasele I-IV și statistica la clasa a V-a.

Va fi lansată și o versiunea în limba engleză, traducerea fiind asigurată de Adelinda Șelaru, profesoară de limba engleză la Școala Gimnazială „Avram Iancu”, București.

cartea_Eminescu, profesor de statistică
SURSA FOTO: știripesurse.ro

Ce salariu avea Mihai Eminescu ca profesor de statistică și geografie?

Printre documentele publicate, se regăsesc și „statele de prezență”, din care se poate afla ce salariu avea Mihai Eminescu ca profesor de statistică și geografie.

Statul de prezenţă şi achitarea personalului Şcolii Comerciale din laşi din decembrie 1984 îl are pe Mihai Eminescu pe poziția a treia. La rubrica „funcțiunea și numirea postului” scrie ”prof de geografie”. Mihai Eminescu primea atunci 252 de lei.

Din această sumă i se opreau 25,2 lei pentru fondul casei pensiilor. Din suma rămasă, 226,8 de lei, i se mai rețineau alți 11,34 lei, sub titlul de taxă 5%. În final, marele poet primea doar 215,46 de lei.

salariu Mihai Eminescu 1
SURSA FOTO: Facebook, Institutul Național de Statistică
salariu Mihai Eminescu 2
SURSA FOTO: Facebook, Institutul Național de Statistică
salariu Mihai Eminescu 3
SURSA FOTO: Facebook, Institutul Național de Statistică

Despre Mihai Eminescu

Mihai (Eminovici) Eminescu a fost ales post-mortem membru al Academiei Române la data de 28 octombrie 1948. Este considerat de criticii literari „poetul naţional al României”, fiind supranumit „luceafărul poeziei româneşti”. Este cel mai important reprezentant al romantismului din literatura românească. De-a lungul vieții sale, s-a implicat în activităţile societăţii literare„ Junimea”.

A fost redactor-şef al ziarului „Timpul”.Întreaga sa activitate de ziarist a fost pusă în slujba dreptului la existenţa naţională a poporului român, susţinând în articolele sale cauza românilor din Transilvania şi din Bucovina.

„Boala și moartea sa prematură (bolnav de manie depresivă, a decedat la numai 39 de ani) au întrerupt ascendenţa unui talent care abia atunci ajungea la maturitatea creaţiei sale şi care avea potenţialul de a deveni cu adevărat un poet de talie mondială. Asupra bolii şi morţii sale, circumstanţele nu au fost nici până astăzi pe deplin elucidate”, notează Enciclopedia României.