Ministerul Muncii: Impactul deciziei Guvernului Român

Oficialii de la Ministerul Muncii au comunicat că guvernul a aprobat o hotărâre pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Aceasta prevede că nivelul salariului minim brut va crește la 3.700 lei lunar, începând cu data de 1 iulie 2024, față de nivelul actual de 3.300 lei.

Această măsură este anticipată să aibă efecte pozitive atât la nivel social, prin stimularea ocupării în sectoarele unde există cerere de forță de muncă și reducerea muncii la negru, cât și la nivel economic, prin creșterea consumului, cu impact asupra importului bunurilor de consum și sporirea puterii de cumpărare a salariaților.

”Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede majorarea nivelului acestuia la 3.700 lei lunar, începând cu data de 1 iulie 2024, faţă de 3.300 lei cât este în prezent. Măsura va avea efecte pozitive la nivel social, prin stimularea ocupării în sectoarele în care există cerere de forţă de muncă şi reducerea muncii la negru şi la nivel economic, prin creşterea consumului, cu influenţă şi asupra importului bunurilor de consum şi sporirea puterii de cumpărare a salariaţilor”, a transmis Ministerul Muncii.

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a menționat că majorarea salariului minim brut pe țară garantat în plată presupune o apropiere a remunerației de nivelul cerut de Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.

De asemenea, din experiența anilor trecuți, a observat că creșterea salariului minim a dus și la o creștere pe verticală a majorității salariilor, nu doar pentru cele minime.

”Majorarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată presupune o apropiere a remuneraţiei de nivelul cerut de Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. În plus, din experienţa anilor trecuţi, creşterea salariului minim a adus şi o creştere pe verticală a majorităţii salariilor, nu doar pentru cele minime”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

Efectele majorării salariului minim în România

Potrivit datelor comunicate de reprezentanții Ministerului, tariful orar va fi de 22,024 lei pe oră pentru un program normal de lucru, cu o medie de 168 de ore pe lună.

În ceea ce privește valoarea netă majorată a salariului minim brut pe țară, aceasta se ridică la 2.363 lei, după ce se aplică o deducere de 300 lei, rezultând o majorare netă de 284 lei.

Reprezentanții Ministerului Muncii au comunicat că în prezent aproximativ 760.000 de salariați din România beneficiază de salariul minim brut garantat în plată, ceea ce reprezintă aproximativ 14% din numărul total de salariați activi. De asemenea, au menționat că majorarea salariului minim brut la 3.700 de lei va aduce beneficii pentru 1.871.266 de salariați.

Totodată, au specificat că această măsură nu se aplică salariaților din agricultură și industria alimentară, pentru care se vor aplica prevederile legale în vigoare.

”În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată aproximativ 760.000 de salariaţi, respectiv în jur de 14% din numărul total de salariaţi activi. De majorarea salariului de bază minim la 3.700 de lei vor beneficia 1.871.266 de salariaţi. Aceasta nu se aplică salariaţilor din agricultură şi industria alimentară, pentru aceste categorii aplicându-se prevederile legale în vigoare”, au informat reprezentanţii Ministerului Muncii.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat în cadrul ședinței Executivului de joi că cea mai anticipată decizie luată de Guvern este majorarea salariului minim de la 3.300 la 3.700 de lei lunar, începând cu data de 1 iulie.

De asemenea, șeful Executivului a adăugat că a aprobat o majorare a sumei lunare neimpozabile de la 200 la 300 de lei, ceea ce înseamnă că angajații primesc în plus 284 de lei pe lună.