Marcel Ciolacu a spus ce se întâmplă cu creșterea salariului minim brut

Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că decizia privind o posibilă creștere a salariului minim brut la 3.700 de lei va fi luată doar după analiza execuției bugetare a Guvernului pentru al doilea trimestru al anului.

Premierul a subliniat că, înainte de a se ajunge la o decizie, vor avea loc discuții ample cu reprezentanții Consiliului Tripartit, care include sindicate și patronate.

„Cred că o astfel de decizie și-o poate asuma Guvernul României și orice guvern după ce avem execuția pe al doilea trimestru, cum este și normal. După ce avem și execuția pe al doilea trimestru … dar până atunci începem discuțiile cu partenerii sociali, cum este corect și în funcție de cifrele pe care le vom avea la închiderea celui de-al doilea trimestru, atunci vom vedea măsurile pe care le putem lua în această situație”, a explicat Ciolacu.

Premierul a menționat că România se confruntă cu o impozitare mare a muncii la veniturile mici și că o treime dintre români sunt remunerați cu salariul minim pe economie. Această situație pune o presiune suplimentară asupra deciziilor guvernamentale, în special într-un an electoral.

Premierul a declarat că trebuie evitate deciziile „emoționale” în politica salarială

De asemenea, Marcel Ciolacu a subliniat necesitatea de a evita deciziile „emoționale” în politica salarială și a menționat că este în discuție introducerea unui mecanism de ajustare a salariului minim, bazat pe indicatori economici, conform unei inițiative europene.

„Domnul comisar Schmidt tocmai acest instrument a încercat să-l creeze la nivel european, de această dată, pentru aceeași muncă, aceeași plată raportată la anumiți indicatori”, a adăugat premierul.

Premierul a mai discutat despre diferențierea salariului minim pe sectoare, cum ar fi în construcții, unde salariul minim este deja de 4.500 de lei. El a punctat că aceste diferențieri ar trebui să reflecte realitățile pieței și necesitățile specifice fiecărui sector.

În acest context, premierul Marcel Ciolacu a menționat că „în Germania, anul trecut au crescut de vreo trei ori salariul minim, fiindcă la fel este bază de plecare, dar, repet, nu avem … o treime dintre angajați numai în România se găsesc în această situație și totuși dreptul la serviciile publice, până la urmă și serviciile private, și aici mă refer la afterschool, la creșe, la sistemul medical trebuie să fie egal la toată lumea”.