Elveția este țara cu cel mai mare salariu minim din Europa. Chiar și așa, persoanele care intenționează să se mute sau să lucreze aici trebuie să aibă în vedere mai multe informații.

Este țara cu cel mai mare salariu minim din Europa

Chiar dacă în Elveția nu există un salariu minim la nivel național, unele cantoane l-au introdus pentru zona lor. Totodată, anumite contracte colective de muncă și companii prevăd salariul minim în sectoarele lor.

De la 1 ianuarie 2024 valoarea brută a salariului minim în Geneva este de 24,32 CHF. Amintim că în 2023 a fost de 24 CHF. Potrivit cursului din ziua de miercuri, 3 ianuarie, francul elvețian valorează 5,33 lei. Astfel, salariul de 24 de franci pe oră echivalează 130 de lei pe oră. O astfel de sumă poate ajunge până la 1.040 lei pe zi (calculat la un program de 8 ore/zi).

Sunt excluse sectoarele agricultură și floricultură, în care minimele sunt diferite. În aceste două sectoare, salariul minim era de 17,6 CHF în 2023. De la 1 ianuarie 2024, acesta este de 17,87 CHF.

Elveția este una din cele mai puternice și competitive economii din lume

Amintim că Elveția este una din cele mai puternice și competitive economii din lume. Acestea sunt valorile salariului minim în 2023, în funcție de cantoane:

  • Neuchatel: 20,77 CHF/oră
  • Jura: 20,60 CHF/oră
  • Ticino: 19-19,50 CHF/oră
  • Geneva: 24 CHF/oră
  • Basel Stadt: 24 CHF/oră

Cetățenii europeni care intenționează să se mute în această țară au un avantaj. Mai precis, lucrătorii străini sunt admiși mai ușor pe piața elvețiană, datorită acordului de liberă circulație a persoanelor.

Din celelalte țări sunt admiși doar managerii, specialiștii și muncitorii calificați. Totuși, până și în cazul lor există o limită.

Un statut special îl au croații, dar și cetățenii Marii Britanii. Acordul de liberă circulație nu se mai aplică și Marii Britanii după Brexit.

Amintim că majoritatea străinilor au nevoie de un permis pentru a lucra în Elveția. Modul în care se obține depinde de naționalitate și de tipul de muncă ce va fi desfășurată.

De exemplu, cine lucrează pentru un angajator în Elveția nu are nevoie de permis de ședere pentru o perioadă de mai puțin de 3 luni. Cu toate astea, angajatorul va trebui să comunice angajarea cu cel puțin o zi înainte de începerea muncii.