Salariu minim european de 500 de euro (aproximativ 2.500 de lei) pentru români, din 1 ianuarie

Salariu minim european. Marius Budăi, fostul ministru al Muncii, a oferit mai multe informații despre momentul în care se preconizează să fie implementat salariul minim european în România.

Reprezentanții Guvernului român au repetat de mai multe ori că intenționează să crească salariul minim pe economie, începând cu data de 1 iulie 2024, la suma de 3700 de lei.

Aceasta ar echivala cu o creștere de 138 de lei pentru românii care sunt plătiți la salariul minim. Ei ar urma să aibă un venit net, în mână, de 2217 lei.

Mediul de afaceri și-a exprimat opoziția față de o creștere atât de semnificativă începând cu data de 1 iulie 2024.

Antreprenorii au propus o alternativă. Ei au sugerat o creștere mai mică, până la 3500 de lei. Ei vor ca majorarea să se aplice mai târziu, de la 1 septembrie 2024. Sau chiar din 1 ianuarie 2025.

Aceasta ar reprezenta o sporire de doar 28 de lei la salariul net. Prin urmare, angajații români cu salariul minim pe economie ar primi în final doar suma de 2107 lei în mână.

Marius Budăi, fostul ministru al Muncii, a clarificat. Potrivit lui, această mărire se referă la implementarea efectivă a salariului minim.

„Este, de fapt, implementarea salariului minim european în România. Acesta sume au fost avansate încă de anul trecut.

Nu luăm o decizie de pe o zi pe alta. Dar este un principiu cu care Marcel Ciolacu a venit, ca de la 1 ianuarie 2025, să nu câștige nimeni sub 500 de euro net”, a precizat Marius Budăi.

Marius Budai
Marius Budăi / SURSA FOTO: Facebook

Directiva a aprobată, lipsește legea românească

Marius Budăi susține că directiva europeană a fost aprobată. Legea românească prin care va fi implementată este încă în lucru.

Acesta se referă la o directivă europeană ce trebuie implementată în legislația națională până la data de 15 noiembrie a acestui an.

„Toate aceste elemente trebuie puse într-un context. Directiva este aprobată, trebuie să o transformăm în lege, principiile sunt foarte clare. Ideea de bază este să nu dezechilibrăm, dar trebuie să aibă și oamenii cu ce trăi. (…)

Am discutat anul trecut că la 1 iulie 2024 salariul va fi de 3700 de lei, dar este și acel deziderat de care vorbea Marcel Ciolacu ca de la 1 ianuarie 2025 să nu mai avem salarii minime sub 500 de euro”, a explicat Marius Budăi pentru Antena 3 CNN.

Raul Giuglea a explicat care sunt variantele de salarii luate în considerare de Guvern

Raul Giuglea, purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, a precizat că se explorează diverse opțiuni în ceea ce privește nivelul salariilor.

În prezent, la Ministerul Muncii sunt evaluate diverse scenarii, însă se pare că varianta cea mai probabilă este cea care presupune 50% din salariul mediu pe țară.

„În acest moment, la nivelul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale se lucrează la transpunerea acestei directive europene care le cere statelor membre ca salariul minim brut pe țară garantat în plată să fie adecvat și să fie bazat pe formule clare, formule care să fie la rândul lor bazate pe indicatorii macroeconomici din fiecare stat membru.

Dacă ne uităm la România, noi am făcut pași importanți pentru adecvarea acestor salarii minime brute pe țară garantate în plată.

Spre exemplu, în anul 2023, din octombrie, salariul minim brut pe țară garantat în plată a devenit 3300 de lei, în timp ce salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 6.789 lei.

Această directivă cere ca salariul minim brut pe țară garantat în plată să fie măcar 50% din salariul mediu. Se vede că s-a apropiat foarte mult acest salariu minim de acest salariu mediu”, a informat Raul Giuglea, purtător de cuvânt la Ministerul Muncii, pentru sursa citată.

Salariu minim brut de 3.700 lei, din 1 iulie

În prezent, în România, sunt înregistrate mai mult de un milion de persoane care sunt remunerate la nivelul salariului minim pe economie.

Din iulie 2024, Guvernul României a decis, în cadrul Consiliului Național Tripartit, compus din sindicate, patronate și reprezentanți guvernamentali, să stabilească salariul minim brut pe țară garantat în plată la 3.700 de lei.

„Dacă ne uităm, totuși, și din iulie 2024, salariul minim brut pe țară garantat în plată va fi de 3.700 lei. Aceasta este o decizie pe care a luat-o Guvernul României în Consiliul Național tripartit din care fac parte de asemenea și sindicatele și patronatele.

Pe de altă parte, salariul mediu brut pe țară utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat în 2024 este de 7567 de lei, ceea ce înseamnă, din nou, o apropiere foarte mare a salariului minim de salariul mediu, așa cum cere această directivă europeană la care se lucrează pentru transpunere la nivelul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Acestea sunt cifrele brute pe care le utilizăm și pe care le utilizează și agenții economici în momentul în care fac plățile către angajați și către bugetul asigurărilor sociale de stat și, de asemenea, către celelalte instituții care au impuneri”, a informat Raul Giuglea, purtător de cuvânt la Ministerul Muncii.