Nu păstrați banii pe cardul de debit sau cash

Profesorul de economie și finanțe comportamentale Adrian Mitroi a venit cu câteva sfaturi utile privind cardul de debit și gestionarea banilor. Aceste reguli vă pot ajuta să vă organizați mai bine finanțele personale și să vă asigurați că banii sunt utilizați în mod eficient. Ce trebuie să faceți în ziua în care primiți salariul?

„Regula 0 – banii stau pe card până seara. Atât! Seara nu mai ai niciun ban pe cardul de debit. Apoi, seara, cu soția la masă, faceți calculul facturilor, creditelor, iar tot ce a rămas băgați imediat în depozit. Eu recomand cardul de credit pentru că ai o perioadă de grație substanțială, îți plătești toate cheltuielile. Nu iei bani cu împrumut de la prieteni, ci de la bancă, pe cardul de credit. Nu amesteci familia și prietenii cu banii împrumut.

După ce ți-au intrat banii pe cardul de debit, de salariu, ai plătit imediat cardul de credit. Cu banii rămași te duci, frumos, într-un cont de economii sau îți faci un cont de depozit la 3 sau 6 luni. Cel cu 12 luni e prea mult și ești în competiție cu titlurile de stat”, spune profesorul, potrivit DCNews.

Țineți doar sume mici în cash pentru cheltuieli mici și urgențe

Adrian Mitroi sugerează să evitați păstrarea unei sume mari de bani cash. El recomandă folosirea cardurile pentru majoritatea tranzacțiilor. În acest sens, este bine să păstrați doar o sumă mică de bani cash. Aceștia vor fi utilizați doar pentru cheltuieli mici sau situații de urgență.

„Prima regulă e să scoți banii de pe cardul de debit până seara, apoi nu păstrezi cash decât cei 200 de lei, să zicem, pentru cele 2 sau 3 piețe pe care le faci tu și soția, unde ai nevoie de cash, iar în rest nu este nici igienic, nici practic, nici eficient. Nu ai ce să faci cu banul cash”, explică Mitroi.

Dacă doriți să economisiți mai mult și să obțineți dobânzi mai bune, puteți crea depozite la termen cu scadențe de 3 sau 6 luni.

„Ultima regulă, cu ce îți mai rămâne, după ce faci cheltuielile lunare prin cardul de credit, duci în contul de economii. Îți iei mai întâi un depozit la 3 luni, luna următoare alt depozit la 3 luni și mai agăți un pic diferențialul de dobândă mai bun pe trei sau șase luni”, a mai spus Adrian Mitroi.