Joburile care bagă în sperieți mai mult de un sfert dintre respondenți sunt cele de călău și cel de manipulant de cadavre, urmate de cele de bocitoare (12,1%), agent vânzări de organe (8,9%) sau recuperator de înecați (7,3%). Alte meserii pe care românii nu le-ar face nici „morți” sunt și cea de gropar, vrăjitor sau vânător de fantome ori vrăjitoare.

De frică, 36,9% dintre respondenți nu ar accepta astfel de joburi înspăimântătoare pentru nimic în lume, în timp ce 52,5% susțin că ar fi dispuși să încerce să-și învingă teama pentru un salariu de cel puțin 10.000 de euro. Alții se mulțumesc însă și cu mai puțin, 7,7% spunând că ar accepta un job de care le este teamă pentru un salariu cuprins între 5.000 și 10.000 de euro, iar restul de aproape 3% ar încerca și pentru mai puțin de 5.000 de euro.

Nici un job obișnuit într-un birou „bântuit” nu le surâde prea mult românilor, mai ales când pe holurile companiei umblă diferite personaje precum White Walker, acel coleg care setează aerul condiționat la minimum, iar pe timpul iernii deschide geamul atunci când afară crapă pietrele, Hannibal Lecter, cel care nu pierde niciodată ocazia să își „mănânce de fund” colegii, Zombie, colegul care nu poate lucra până nu își bea cafeaua de dimineață, Mumia, care probabil că lucrează acolo de când s-a înființat compania și nu pare că o va părăsi vreodată, sau Hulk, colegul pentru care cele mai bune rezultate sunt cele pe care le obține la sala de forță.

Cu toate acestea, nu la fel de mulți se tem să se costumeze la birou de Halloween. Aproximativ 3 din 10 respondenți spun că sărbătoresc anul acesta Halloween la birou cu prăjituri, dovleci sculptați și costume trăznite. Dintre aceștia, 33% spun că bugetul lor pentru costum a fost între 50 și 100 de lei, în timp ce pentru alți aproape 19% cheltuiala a depășit 100 de lei, ajungând în unele cazuri chiar și de 3-4 ori mai mare. Cei mai mulți au spus însă că sunt creativi și și-au conceput singuri costumul (38,6%). Pe șeful lor, angajaților le-ar plăcea să-l vadă costumat de Halloween în zână/zân (15,8%), unicorn (12,3%), supererou (12,3%), Lady Gaga (11,4%), Cenușăreasa (9,6%), spânzurat (9,6%), bostan (9,1%), zmeu (5,3%), zombie (4,6%), bețiv (4,4%), Darth Vader (4,1%), Drac (3,9%) sau Călău (3,6%).

 

Candidații BestJobs pot acorda note angajatorilor, direct în platformă

Și pentru că angajații sunt „expuși” experiențelor înfricoșătoare nu doar cu ocazia Halloween-ului, BestJobs anunță lansarea „Ratings”, o nouă funcționalitate prin care aceștia pot acorda rating-uri între 1 și 5 stele companiilor la care sunt sau au fost angajați de-a lungul carierei lor. La doar câteva săptămâni de la lansare, peste 100.000 de candidați au folosit noua funcționalitate, acordând review-uri unui număr de aproximativ 10.000 de angajatori. În topul companiilor cu cel mai mic rating obținut de la angajați, 1 stea rating mediu, se numără Thermik Transylvania, Manuco Exclusive și Invicta. La polul opus, aproape 5 stele au primit angajatori precum Microsoft (4.68), Oracle (4.58) și Pfizer (4.73).