Tinerii români în căutarea unui loc de muncă sunt interesaţi mai mult de atmosfera de lucru din cadrul unei companii şi de siguranţa locului de muncă decât de pachetul salarial oferit, reiese dintr-un studiu realizat la Iaşi, Cluj-Napoca, Sibiu şi Braşov de Târgul de Cariere.
"Atmosfera de lucru din cadrul companiei este importantă pentru toţi potenţialii angajaţi intervievaţi, răspunsurile de 'foarte important' ocupând o pondere de 63%-64% în toate oraşele vizate. Este 'foarte importantă' şi siguranţa locului de muncă – 54% dintre sibieni, 63% dintre braşoveni şi ieşeni şi 66% dintre clujeni au notat această opţiune în chestionare', se arată într-un comunicat de presă.
În funcţie de oraşul de provenienţă, există însă şi diferenţieri între opţiunile candidaţilor. 'Calitatea condiţiilor de muncă (birou propriu, spaţii de recreere etc.) este considerată 'foarte importantă' de 61% dintre respondenţii din Sibiu, faţă de 32% dintre ieşeni şi 28% dintre clujeni. Pe de altă parte, sibienii valorizează mai puţin existenţa programelor de dezvoltare a angajaţilor – traininguri şi team building-uri: 25% dintre respondenţii din Sibiu consideră că acestea sunt 'foarte importante', faţă de 40% dintre braşoveni, 42% dintre ieşeni şi 52% dintre clujeni', se precizează în comunicat.
Tot sibienii se diferenţiază de ceilalţi în ceea ce priveşte importanţa pachetului salarial (incluzând salariul şi bonusurile de tip telefon, laptop, maşină de serviciu, asigurare de viaţă), pentru 71% dintre aceştia fiind 'foarte important', faţă de 48% dintre clujeni şi 40% dintre ieşeni şi braşoveni.
'La cealaltă extremă, sibienii valorizează cel mai puţin posibilitatea de a promova – doar 39% dintre ei consideră că e 'foarte important', faţă de 63% dintre clujeni şi 52% dintre ieşeni. De asemenea, tot sibienii sunt cel mai puţin interesaţi de antreprenoriat: 33% dintre repondenţi declară că intenţionează să-şi deschidă propria afacere în următorii doi ani, faţă de 83% dintre ieşeni. Clujenii şi braşovenii se situează la mijloc: 44% în Cluj şi 42% în Braşov', se subliniază în comunicatul citat.
Studiul mai arată că tinerii în căutarea unui loc de muncă sunt tot mai puţin dispuşi să îşi sacrifice viaţa personală pentru a face carieră – doar 28% dintre clujeni consideră că această afirmaţie li se potriveşte, alături de 34% dintre ieşeni, 36% dintre braşoveni şi 38% dintre sibieni.
Întrebaţi la ce distanţă de actualul domiciliu ar fi dispuşi să se mute pentru un loc de muncă ce ar oferi un salariu mai mare, tinerii preferă fie distanţele scurte, sub 100 de kilometri, fie o altă ţară. '48% dintre braşoveni s-ar muta în străinătate, în timp ce sibienii sunt cel mai legaţi de oraş – 26% nu sunt dispuşi să se mute nici pentru venituri mai mari', mai reiese din comunicat.
La capitolul 'ore suplimentare', majoritatea celor intervievaţi sunt dispuşi să le desfăşoare doar dacă le aduc beneficii materiale plus dezvoltare profesională.
Studiul se bazează pe 721 de chestionare completate de participanţii la ediţiile din primăvara acestui an ale Târgului de Cariere din Iaşi, Cluj-Napoca, Sibiu şi Braşov. În total, peste 17.000 de tineri, majoritar cu vârsta cuprinsă între 20 şi 30 de ani, absolvenţi de facultate sau în ultimii ani de studiu, au participat la eveniment.