Venirea Sărbătorilor scoate din buzunarele românilor cateva mii de lei, însă pentru cei care au şi copii costurile cresc considerabil: cadouri, jucării, brad împodobit şi ...un Moş Crăciun! „Mami la mine vine Moşu’?”. Întrebarea care-l pune în dificultate pe orice părinte înainte de Crăciun. Soluţia problemei: pui mâna pe telefon şi închiriezi rapid un Moş Crăciun cu tot arsenalul: barbă, burtă şi un sac imens plin de cadouri. Soluţia de rezervă: î
Venirea Sărbătorilor scoate din buzunarele românilor cateva mii de lei, însă pentru cei care au şi copii costurile cresc considerabil: cadouri, jucării, brad împodobit şi …un Moş Crăciun!
„Mami la mine vine Moşu’?”. Întrebarea care-l pune în dificultate pe orice părinte înainte de Crăciun. Soluţia problemei: pui mâna pe telefon şi închiriezi rapid un Moş Crăciun cu tot arsenalul: barbă, burtă şi un sac imens plin de cadouri. Soluţia de rezervă: închiriezi un costum de Moş.
Toate astea costă. Tariful unui Moş Crăciun este în medie de 350 de lei pe oră, după cum spune Ioanid Apostol, cel care a pus piatra de temelie a afacerii mos-craciun-inchiriere.ro, acum mai bine de 15 ani.
„Tariful nu este unul fix. Dacă sunt clienţi fideli mai lăsăm la preţ. Sau dacă familia are nevoie de Moş mai multe ore negociem şi facem un discount”, spune Apostol. Bineînţeles că preţul variază şi în funcţie de ziua în care trebuie Moşul să facă vizita. „Sunt familii care vor un Moş pentru data de 23 decembrie. Fiind cam devreme, preţul este un pic mai mic”, specifică Moşul–şef din companie.
Desigur, tariful este dictat şi de aspectul Moşului. Dacă acesta are barba falsă, preţul poate pleca de la 180 de lei pe oră, după cum spune Viorel Ionescu, reprezentant al site-ului retorama.ro.
Moşii nu se închiriază însă doar pentru o singură familie, sunt chemaţi şi la grădiniţe sau în şcoli. Tariful perceput într-o astfel de situaţie de către moscraciunexista.ro este de doar 200 de lei pe oră. Când vine vorba de o petrecere de companie unde Moşul nu trebuie să lipsească, preţul ajunge la echivalentul în lei a 100 de euro.
Din pasiune, afacere
Ioanid Apostol a început afacerea cu închirierea Moşilor încă de acum 15 ani. „De Ajunul Craciunului din 1995, când încă eram student, am acceptat să duc cadourile unor copii. Speram cu asta să pot rotunji
Şi aşa a pus bazele unei adevărate “fabrici de Moşi”, care a avut îniţial doar 2-3 reprezentanţi. “Eu şi câţiva prieteni”, explică Ioanid. Cererea însă nu a întărziat să apară şi în acest moment mos-craciun-inchiriere.ro are 20 de Moşi pe care îi închiriază în fiecare an familiilor care vor să facă o bucurie copiilor.
Când vine vorba de afaceri, Apostol spune că nu este un business din care să poţi trăi cu adevărat. „Este vorba de o pasiune în primul rând. Cei mai mulţi bani încasaţi se duc pe întreţinerea costumelor şi cumpărarea unora noi şi pe salariile persoanelor care se deghizează în Moş Crăciun. Acestea ajung la 500 – 1.000 de euro în cele două săptămâni de sărbătoare”, spune Ioanid Apostol.
Costumele Moşului sunt poate cel mai important accesoriu. În cazul companiei lui Apostol, acestea au costat o avere. „ Sunt realizate de Doina Levintza iar perucile şi bărbile le-am adus tocmai din Finlanda, direct de la adevăratul Moş. Am dat 250 de euro pe fiecare şi sunt din păr natural al unui bătrânel care are cam 80 de ani. Aşadar totul e autentic”, subliniază oficialul mos-craciun-inchiriere.ro.
CV de Moş Crăciun
„Un Moş nu trebuie doar să arate ca unul ci să se şi poarte ca atare”, spune Apostol. Deci, când vine vorba de recrutarea Moşului sunt trasate nişte reguli stricte.
În plus, Moşul trebuie să ştie să se joace cu copiii, să le spună povestioare şi nu în ultimul rând să îşi facă temele de acasă si să ştie cât mai multe despre piciul pe care îl vizitează.
Apostol a apelat şi la adevăraţi artişti pentru a avea o echipă desăvârşită. „Am angajat actori pentru că ei ştiu cel mai bine să intre în acest rol”, a spus acesta.
Doar costumul de Moş costă 100 de lei. De închiriat!
Compania Party Factory a ajuns la concluzia că închirierea de costume de Moş Crăciun este mult mai rentabilă decât a întregului Moş. Costurile sunt mai mici de această dată, doar 100 de lei pentru o zi întreagă. Mai rămâne ca părinţii să se poată preface aşa cum trebuie şi copiii să nu descopere că Moşul e tatăl sau bunicul.
„În afară de costume de Moş mai avem alte 200 de vestimentaţii de spiriduşi, clovni, zâne. Preţuile pentru costumele pentru copii sunt de 50 de lei, iar pentru adulţi sunt cuprinse între 70 şi 100 de lei”, spune Virgil Stoleriu, manager al companiei.
Pe lângă astea, cerute sunt şi acecesoorile ca baghetele magice, aripile de îngeri sau măştile. Toate la preţuri de la 5 la 10 lei.
Bătaie pe Moş Crăciun
Deşi pare simplă, închirierea unui Moş Crăciun nu este atât de simplă. E drept că totul se face printr-un contract, doar cu datele de pe buletin, dar bătaia e mare. Multe cereri, puţini Moşi!
Ioanid Apostol spune că cei 20 de Moşi ai săi sunt deja închiriaţi pentru perioada următoare şi abia dacă mai e loc pe listă pentru unul – doi copii. Şi toate astea în condiţiile în care suntem abia la începutul lui decembrie.
Aşadar, pentru a prinde un Moş arătos care să fie pe placul micuţului, părinţii trebuie să se gândească la asta încă de la finele lui noiembrie şi să discute cu compania de închirieri toate detaliile.
De la Moş Crăciun, la Scooby Doo
Din păcate pentru cei cu afaceri în domeniu, Moş Crăciun nu trăieşte cu adevărat decât vreo săptămână două pe an. Afacerea trebuie întreţinută însă pe perioada întregului an.
“Ca să rezistăm ne transformăm în spiriduşi sau alte personaje de poveste”, spune Ioanid Apostol. Tarifele percepute pentru un elf la o petrecere a unui micuţ este tot de 350 de lei. Clovnii la fel.
În cazul Rentorama.ro, personajele ca Alba ca Zapada, Clovn, Cenuşăreasa, Pirat, Scooby Doo, Tinker-Bell, Print Tweety, Daphne, Spiderman, Silvester, Belle, Batman, Prinţesa, Harry Potter, Spiridus, Minnie Mouse, Indieni, Mascote, Ingeraşi, Ursitoare sau Zâne costă între 100-480 de lei pe oră, în funcţie de complexitatea rolului.