Potrivit unor surse guvernamentale, premierul Marcel Ciolacu a cerut plafonarea salariilor șefilor din instituțiile de stat la maxim 6 indemnizații de ministru, relatează stiripesurse.ro.
Marcel Ciolacu vrea ca salariile șefilor din instituțiile de stat să fie plafonate
Dacă această măsură se aplică, printre cei vizați s-ar număra guvernatorul BNR Mugur Isărescu, șeful ASF, șeful ANCOM, dar și alți șefi care încasează salarii foarte mari, mai precizează sursa citată.
Excepție de la această regulă vor face companiile listate la bursă, unde există riscul ca managerii aduși din sistemul privat să plece, în cazul care se micșorează salariile, potrivit stiripesurse.ro.
Marcel Ciolacu va convoca Parlamentul în sesiune extraordinară pentru modificarea Legii pensiilor speciale
Tot joi, pe 3 august, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că săptămâna viitoare, va convoca Parlamentul României în sesiune extraordinară pentru a modifica Legea pensiilor speciale în acord cu obiecţiile făcute de Curtea Constituţională a României (CCR).
„Săptămâna viitoare vom convoca Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a modifica Legea pensiilor speciale în acord cu obiecţiile CCR. Îi solicit Ministrului Justiţiei ca până atunci să formuleze amendamentele contestate de Curte cu privire la pensiile de serviciu ale magistraţilor. Este absolut necesar ca această Lege să intre în vigoare cât mai rapid astfel încât România să poată accesa banii europeni din PNRR. Nu ne permitem să pierdem fonduri europene din cauza pensiilor speciale”, a declarat, joi, Marcel Ciolacu.
Declarația sa a fost făcută la o zi distanță după ce CCR a admis sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu modificările Legii pensiilor speciale.
„Curtea a reţinut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridică cere şi impune o protecţie a garanţiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare.
Curtea a mai observat că partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face parte unei impozitări distincte faţă de partea sa contributivă, condiţionat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincţie. Legea criticată introduce astfel o impozitare, însă nu stabileşte cu claritate baza de impunere, ceea ce este contract exigenţelor de calitate a legii.”, a explicat, miercuri, președintele CCR, Marian Enache.