Salariul mediu nominal brut a fost de 1.471 de lei in luna octombrie, cu 4,3% mai mare fata de luna precedenta, informeaza un comunicat al Institutului National de Statistica (INS). Castigul salarial mediu net a fost de 1.084 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 44 lei (4,2%).

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de transporturi aeriene (2.786 lei), iar cele mai mici in industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (631 lei).

In sectorul bugetar, cresterile castigului salarial mediu net au fost de peste 15% in sanatate si asistenta sociala si invatamant si peste 5% in administratia publica. S-au inregistrat cresteri ale salariului de 6-8% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti, fabricarea celulozei, hartiei si a produselor din hartie, industria de masini si echipamente si industria altor mijloace de transport. Cresteri intre 3% si 6% s-au inregistrat in fabricarea articolelor de imbracaminte, industria de masini si aparate electrice, agricultura, vanatoare si servicii anexe, fabricarea produselor textile, prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, constructii.

Scaderi ale castigului salarial mediu nominal net in aceasta perioada s-au inregistrat in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale caselor de pensii), de 17,7%, si in extractia hidrocarburilor si servicii anexe, de 8,3%.

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 25,2%.

Sursa: INS

Data: 5 Decembrie 2007