În luna martie 2008, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.623 lei, cu 5,2% mai mare faţă de luna precedentă.

Câştigul salarial mediu nominal net realizat a fost de 1.192 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 58 lei (5,1%).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare (3.595 lei), iar cele mai mici în prelucrarea lemnuluişi a produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei (674 lei).

Indicele câştigului salarial real pentru luna martie 2008 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 104,4%.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 116%, cu 4,9 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna februarie 2008.

Creşterile câştigului salarial mediu net în luna martie 2008, faţă de luna precedentă, s-au datorat, în principal, acordării de prime şi stimulente, negocierilor salariale sau realizărilor de producţii mai mari. Valori egale şi peste media pe economia naţională, s-au înregistrat după cum urmează:

cu 23,9% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale caselor de pensii);

între 9% şi 14% în activităţile: fabricarea altor produse din minerale nemetalice, industria de prelucrare a ţiţeiului, cocsificarea cărbunelui şi tratarea combustibililor nucleari, activităţi anexe şi auxiliare de transport; activităţi ale agenţiilor de turism şi fabricarea celulozei, hârtiei şi a produselor din hârtie;

între 5% şi 9% în activităţile: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă, industria alimentară şi a băuturilor, hoteluri şi restaurante, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, industria de maşini şi aparate electrice, construcţii, transporturi terestre; transporturi prin conducte, industria de aparatură şi instrumente medicale, de precizie, optice şi fotografice, ceasornicărie, fabricarea
substanţelor şi a produselor chimice, edituri, poligrafie şi reproducerea înregistrărilor pe suporţi şi comerţ cu ridicata şi cu amănuntul.

Scăderi ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile: fabricarea produselor din tutun, industria de mijloace ale tehnici de calcul şi de birou şi transporturi aeriene şi au fost determinate de acordarea de prime în luna precedentă şi a realizării unei producţii mai mici în luna curentă.

Comparativ cu luna martie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 17,7%.
Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a înregistrat o
creştere cu 8,3%.

Data: 7 mai 2008

Sursa: I.N.S.