Guvernul României vrea ca salariul minim să crească la 3.700 de lei

Guvernul României vrea ca salariul minim! Marți, 14 mai 2024, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a condus consultările cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor relevante pentru elaborarea proiectului de act normativ ce vizează implementarea în legislația națională a Directivei Europene referitoare la stabilirea salariului minim brut pe țară garantat în plată.

În elaborarea formulei finale, se va ține cont de puterea de cumpărare, nivelul câștigului salarial mediu brut și productivitatea muncii.

Transpunerea Directivei 2041/2022 în legislația românească este planificată pentru acest an. Fiecare stat din UE își va determina nivelul venitului minim în funcție de contextul său social, economic și de evoluția indicatorilor economici.

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, a dat asigurări că, în această săptămână, vor începe discuțiile cu partenerii sociali pentru a legaliza majorarea salariilor și impozitarea muncii.

Pentru a evita confruntările excesive cu colegii liberali, mai ales în această perioadă, nu va propune o impozitare progresivă a salariilor, ci va oferi deduceri pentru cei cu venituri mici. Nu își dorește să ia decizii emoționale în acest moment pentru a nu perturba echilibrul macroeconomic. Totuși, a dat asigurări că Guvernul României are în vedere creșterea salariului minim la 3.700 de lei.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu (SURSA FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu)

„Haideţi mai întâi să avem întâlnirea cu partenerii sociali, atât cu sindicatele, cât şi cu patronatele şi, ca de fiecare dată, vom veni şi vă vom informa”, a declarat el, când a fost întrebat ce se va întâmpla atunci când va expira facilitatea de 200 lei din salariul minim scutiţi de taxe şi dacă această măsură va fi prelungită.

Jurnaliștii prezenți la conferința de presă a Executivului l-au întrebat dacă există posibilitatea ca salariul minim să crească din toamnă.

„În acest moment, intenţia clară a Guvernului este ca salariul minim să crească la 3.700”, a zis el.

Este nevoie de o reformă urgentă în sistemul de impozitare a veniturilor salariale

Premierul României a evidențiat necesitatea unei reforme imediate în sistemul de impozitare a veniturilor salariale. Reforma ar trebui să includă deduceri fiscale pentru angajații cu copii, alături de adoptarea salariului minim european. I astfel de modificare nu poate fi realizată brusc. Înainte de implementarea sa, salariul minim în România va experimenta o nouă creștere, începând cu 1 iulie 2024.

Strategia lui pentru lucrătorii din România este clară: deduceri fiscale pentru cei cu copii și implementarea salariului minim european. Reprezentanții PSD consideră că această acțiune este esențială deoarece aproximativ o treime din forța de muncă din România primește salariul minim pe economie. În plus, pentru a asigura stabilitatea și previzibilitatea pentru antreprenori în ceea ce privește viitoarele ajustări ale salariului minim, PSD susține implementarea salariului minim european începând cu 1 ianuarie 2025.