Salariul minim va crește în Spania. Se va aplica retroactiv de la 1 septembrie
Guvernul de stânga din Spania şi sindicatele au ajuns joi seară la un acord cu privire la o uşoară majorare a salariului minim, după mai multe zile de negocieri tensionate, informează AFP.
„Creştere cu 15 euro pe lună (aproximativ 1,6%) se va aplica retroactiv de la 1 septembrie 2021”, au anunţat Ministerul Muncii şi sindicatele CCOO şi UGT într-un comunicat comun de presă.
Presa internațională notează că acest acord, care duce salariul minim brut la 1.125 de euro pe lună, nu a fost semnat şi de patronat, care consideră că o nouă majorare a salariului minim ar putea afecta revenirea economiei.
Majorarea a fost considerată insuficientă
În replică, această majorare cu 15 euro a fost considerată, iniţial, insuficientă de sindicate, pe fondul accelerării inflaţiei şi a preţurilor record la electricitate. Însă până la urmă sindicatele au acceptat o majorare cu 15 euro după ce au convenit cu Guvernul că noi creşteri vor avea loc în 2022 şi 2023, în ideea de a putea fi respectat obiectivul de a duce salariul minim la 60% din salariul mediu, până la finele lui 2023.
În 2019, Guvernul lui Pedro Sanchez a majorat salariul minim cu 22%, până la 1.050 euro brut. Aceasta a fost urmată de o a doua majorare cu 5,5% în luna ianuarie 2020.
Toate aceste creşteri, cele mai importante din ultimele decenii, sunt destinate aducerii salariului minim din Spania în apropiere de nivelul din ţările vecine europene.
Franța majorează și ea salariul minim
Franţa intenţionează să majoreze de la 1 octombrie salariul minim la 10,48 euro (12,37 dolari) pe oră, transmite DPA.
Ministrul Muncii, Elisabeth Borne, a mai subliniat faptul că această creștere de 23% va compensa inflaţia, aşa cum prevede legea. Amintim faptul că această măsură vne în contexul în care preţurile de consum în Franţa au crescut în urma majorării preţurilor la energie, care au alimentat inflaţia în UE.
După niște calcule simple, salariul mediu lunar pentru o slujbă cu normă întreagă în Franţa va ajunge la 1.589,47 euro, o creştere de 34,89 euro. Trebuie menționat faptul că aceasta este a doua majorare a salariului minim din acest an, în condiţiile în care de la 1 ianuarie a existat o creştere de 15 euro pe lună.
În ceea ce privește situația din Germania pe de altă parte, aici salariul minim este de 9,60 euro pe oră, iar de la 1 ianuarie 2022 ar urma să fie majorat la 9,82 euro pe oră şi de la 1 iulie la 10,45 euro pe oră. Aceste decizii, stabilite de Guvernul de la Berlin, sunt recomandate de Comisia care se ocupă de salariul minim, formată din reprezentanţi ai angajatorilor şi ai sindicatelor.
Sursă foto: Dreamstime