Viitorii angajați vor putea afla salariul încă de la interviu

Conform statisticilor, afișarea salariului ar putea atrage cu 40% mai multe aplicații.

Această observație vine într-un moment în care o directivă europeană promite să aducă schimbări în acest sens. Conform noilor reglementări, candidații vor fi informați cu privire la salariul oferit încă de la faza de anunțare a postului. Astfel, s-ar facilita procesul de recrutare.

Majoritatea locurilor de muncă cu salariul afișat în prezent sunt în sectoare precum construcțiile, transporturile sau turismul. Acest lucru se datorează, conform specialiștilor, unei lipse acute de talente sau a numărului mare de anunțuri de recrutare disponibile pe platforme, care rămân neocupate.

Pe o platformă extrem de populară în țara noastră, există aproximativ 25.000 de anunțuri de angajare. Dintre acestea, 9.000 afișează salariul. Cele mai multe sunt în industria Horeca sau în sectorul serviciilor. Acolo, salariul mediu se situează între 3.500 și 3.800 de lei. De asemenea, și alte domenii precum PR-ul, marketingul sau IT-ul au început să folosească această metodă. Scopul este de a atrage un număr crescut de candidați.

bani lei pensii salarii
Se schimbă regulile când vine vorba despre angajări şi salarii / SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Exista o directivă europeană care vizează angajatorii cu peste 2.500 de angajați. Aceasta le impune sa facă publice salariile o dată pe an. Iar cei cu mai puțin de 2.500 de angajați ar trebui să facă acest lucru o data la 3 ani.

În România, secretizarea salariilor este prevăzută în Codul Muncii. Acest lucru ar face adaptarea la aceste masuri foarte dificilă.

Specialiștii in resurse umane din companii încearcă încet sa îi obișnuiască atât pe angajatori, cât și pe potențialii angajați cu această metodă, care schimbă dinamica pieței muncii și va aduce numeroase provocări.

O treime din companii vor să majoreze salariile cu 6-10%

Potrivit cercetării Randstad Romania HR Trends 2024, efectuate de compania de servicii de resurse umane Randstad România, în acest an, aproximativ o treime din angajatori plănuiesc să își crească salariile cu 6-10%.

Conform unui sondaj realizat de companie pe LinkedIn, există o discrepanță semnificativă între așteptările angajaților și ceea ce oferă organizațiile în ceea ce privește creșterea salariilor.

Această discrepanță este mai evidentă în cazul intervalului de creștere a salariului de peste 20%, preferat de 19% dintre angajați. Este însă oferit doar de 1% dintre angajatorii români.