Când auzim cuvintele „pereche ideală”, majoritatea oamenilor se gândesc la cupluri de vedete din lumea mondenă, însă gurmanzilor le stă mintea doar la… salata de vinete și pâinea proaspătă. Genială combinație, nu-i așa?
Dacă ți-am făcut poftă, dar nu vrei să cumperi preparatul din supermarket, nicio problemă. În rândurile următoare, noi ți-am pregătit o rețetă care a aparținut regretatului gastronom Radu Anton Roman. Rețeta a fost publicată în cartea sa de bucate „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.
Rețetă pentru salata de vinete
Stai liniștit, nu trebuie să fii un chef bucătar ca să reușești să duci la bun sfârșit regulile impuse de Radu Anton Roman în cartea sa de bucate. Atenție, gustul s-ar putea să creeze dependență!
Ingrediente:
– un kg vinete;
– un pahar de untdelemn;
– o ceapă roşie;
– o lingură de oţet de mere;
– două roşii coapte;
– sare și piper (după preferințe);
Mod de preparare:
Începem prin a pune vinetele la fript pe foc viu, pe toate părţile, până se-nmoaie. Le curăţăm imediat de cojile arse, le sărăm şi le lăsăm la scurs.
Între timp, tocăm mărunt ceapa, apoi spălăm cubulețele mici în apă rece pentru a scăpa de amăreala oxidată. Amestecăm apoi ceapa cu oţetul de mere.
Tocăm vinetele până opținem o formă de pastă, apoi adăugăm treptat ulei, puţin câte puţin, până se-ntăreşte şi se face spumoasă compoziția. La final, adăugăm ceapa amestecată cu oțetul de mere.
Vinetele se combină cu maioneza făcută din două gălbenuşuri de ou, 200 ml untdelemn, 2 linguri zeamă de lămâie, 1 vârf linguriţă piper măcinat, 1 lingură smântână de frişcă şi 3 căţei usturoi.
Ce trebuie să faci obligatoriu ca să nu te îngrași de la salata de vinete
Dacă nu dorești totuși să îți sabotezi abdomenul plat pentru care ai muncit atât de mult timp, nicio problemă. Ne-am gândit că printre cititorii noștri există și femei îngrijorate pentru silueta lor.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat ce trebuie s[ facem, astfel încât să nu ne fie afectată dieta când mâncăm salată de vinete. Potrivit informațiilor transmise de aceasta, trebuie să fim foarte atenți la cantitatea de ulei utilizată și la cât de mult amestecăm salata de vinete.
„Vreți o salată de vinete delicioasă și dietetică? Atunci secretul stă în frecare. Ce vreau să spun cu asta? Noi, românii, avem tendința să punem așa de mult ulei în salata de vinete că până la urmă ne iese o maioneză. Ei bine, coaceți vinetele în flacără, lăsați-le la scurs, ca să iasă din ele zeama aceea iute. Apoi tocați-le, puneți-le într-un castron adânc.
Cu un linguroi pe măsură, frecați-le cinci până la zece minute.Ce punem în interior? Un gălbenuș de ou și cinci-șase linguri de ulei. Așa de puțin ulei, care culmea, se va transforma pe măsură ce frecăm, amestecăm. Atunci, în final, nu veți avea o salată de vinete, ci spumă de vinete: albă, pufoasă, aerată, cu puțin ulei și, vă promit, delicioasă. Gata, în varianta asta vă puteți permite și o bucățică de pâine. Încerca-ți, dacă nu mă credeți”, a explicat Mihaela Bilic.