Nedumire maximă la summitul NATO de la periferia Madridului. În timp ce așteptau sosirea președintelui american Joe Biden și a altor lideri mondiali în locul de înaltă securitate, marți, oficialii internaționali și jurnaliștii au fost șocați să găsească „salată rusească” în meniul restaurantului intern.
Amestecul de mazăre, cartofi, morcovi și maioneză este un aliment de bază în meniurile restaurantelor spaniole, dar înainte de un summit la care se așteaptă ca Rusia să fie etichetată drept o amenințare la adresa securității în noul concept strategic al alianței din cauza invaziei sale în Ucraina, prezența sa în meniu a provocat consternare, a arătat Reuters.
„Salată rusească la un summit NATO? Sunt puțin surprins de această alegere”, a declarat jurnalistul Iñaki López pentru publicația spaniolă La Sexta.
Salata rusească s-a vândut în câteva ore
Cu toate acestea, conținutul atractiv de carbohidrați al felului de mâncare a părut să prevaleze asupra numelui său îndoielnic și, potrivit rapoartelor, astfel încât salata rusească s-a vândut în câteva ore.
O gândire mai diplomatică a fost aplicată la meniul servit marți seara miniștrilor apărării și de externe aflați în vizită la un banchet la Palatul baroc Santa Cruz din centrul Madridului.
Jose Andres, bucătarul spaniol prezentat în serialul Netflix Chef’s Table, care a coordonat masa, a servit gustări clasice, dar a adăugat și o „salată ucraineană”, așa cum a făcut în restaurantele sale din Spania.
Ce urmează să se întâmple la summitul de la Madrid
Liderii G7 au fost aşteptaţi marţi seara la Madrid pentru a se întâlni cu cei 30 de aliaţi din NATO. Japonia, care nu este membră a Alianţei, a fost invitată pentru prima dată, la fel ca şi Coreea de Sud, Australia şi Noua Zeelandă. Astfel se construiește un „front al democrațiilor” pentru a încerca să izoleze Rusia în vreme ce luptele continuă în estul Ucrainei.
La Madrid, aliaţii vor adopta un nou concept strategic care „va spune clar că Rusia reprezintă o ameninţare directă pentru securitatea noastră, valorile noastre şi ordinea internaţională”, a spus dl Stoltenberg. Documentul de câteva pagini a fost rescris de cel puţin şapte ori înainte de summit. Unele ţări doresc ca uşa dialogului să rămână deschisă cu Moscova, în timp ce altele – Statele Unite în special – estimează că China va deveni problema numărul unu. Riscuri de aliniere strategică între Moscova şi Beijing sunt luate în calcul şi trezesc teamă.
La summitul lor, aliaţii îşi vor transforma forţa de reacţie şi vor spori la „mult peste 300.000” de oameni trupele lor gata să intervină pe flancul estic în cazul în care războiul din Ucraina s-ar extinde într-o ţară NATO. La cererea ţărilor baltice, unele dintre brigăzile multinaţionale deja desfăşurate cu un efectiv de o mie de soldaţi vor trece la statutul de batalion, cu 3.000 -5.000 de soldaţi. NATO intenţionează de asemenea să repartizeze în ţări ca Germania material şi unităţi ce ar putea fi rapid desfăşurate în ţările ce au frontieră cu Rusia, a arătat La Libre.