De ce salmonella îmbolnăvește atât de mulți oameni și cum să eviți o infecție

carne

SURSA FOTO: Dreamstime

Salmonella? Bacteriile sunt o cauză principală a toxiinfecțiilor alimentare. Ceapă tăiată cubulețe, aluat de prăjituri, făină, muguri de lucernă, unt de arahide. Ce au în comun aceste alimente atât de diferite?

Toate au fost contaminate cu salmonella, care îmbolnăvește anual aproximativ 1,35 milioane de oameni în Statele Unite. Infecțiile cu bacterii- cea mai frecvent raportată cauză a bolilor transmise de alimente. Potrivit Departamentului de Agricultură, pot duce la simptome precum febră, diaree și dureri abdominale care pot dura câteva zile, potrivit Channelnewsasia.

Cea mai frecventa cauză a salmonelozei este reprezentată de consumul diverselor alimente contaminate. Fie crude, fie incorect preparate termic. Contaminarea se poate realiza inclusiv prin atingerea alimentelor contaminate, urmată de spălatul incorect al mâinilor.

„Există toate aceste căi diferite care pot duce la îmbolnăvirea umană”, afirmă dr. Louise Francois Watkins, medic la Filiala de epidemiologie din cadrul Centrelui pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

De ce apar infecțiile cu salmonella

Un motiv pentru care atât de mulți oameni sunt infectați anual este că bacteriile cresc în mod natural în intestinele mai multor animale. Inclusiv găini, păsări și vaci, afirmă Martin Wiedmann. Ele este un cercetător în domeniul alimentației la Colegiul de Agricultură și Științe ale Vieții din Universitatea Cornell.

Animalele care adăpostesc bacterii de obicei nu par bolnave, afirmă doctorul Francois Watkins.

Când animalele sunt sacrificate, bacteriile din intestinele lor pot contamina carnea. Unul din 25 de pachete de carne de pui vândute la magazinele alimentare conține salmonella, potrivit CDC. Orice lucru care atinge carnea crudă poate deveni apoi contaminat, a spus dr. Wiedmann. Dacă atingeți bacteriile de pe o suprafață și apoi atingeți gura, vă puteți îmbolnăvi.

Salmonella ajunge inclusiv în fabricile de procesare a alimentelor

Deoarece bacteriile se dezvoltă în intestinele animalelor, ele ajung și în fecalele animalelor. Și apoi, uneori, ajung pe picioarele și blana animalelor.

Acest lucru poate permite salmonella să se răspândească în alte locații, inclusiv în câmpurile de cultură și în fabricile de procesare a alimentelor, unde bacteriile pot contamina produsele alimentare și alimentele ambalate.

Persoanele care sunt expuse la salmonella încep de obicei să se simtă rău șase ore până la șase zile mai târziu, spune dr. Francois Watkins. Majoritatea infecțiilor sunt ușoare și durează între patru și șapte zile. Deși salmonella poate afecta oameni de toate vârstele, infecțiile apar cel mai adesea la copiii sub 5 ani pentru că sistemul lor imunitar nu este complet dezvoltat.

Majoritatea oamenilor nu știe niciodată că sunt infectați

De obicei, infecția se elimină de la sine. Dar CDC recomandă să contactați un medic dacă aveți diaree și febră peste 38,9 grade Celsius; dacă diareea continuă mai mult de trei zile fără a se îmbunătăți, dacă este cu sânge sau dacă sunteți atât de deshidratat încât urinați foarte puțin.

Majoritatea oamenilor nu știe niciodată că sunt infectați. „Doar unul din 30 de cazuri de salmonella este de fapt detectat și confirmat de sistemul de îngrijire a sănătății”, a spus Andrea Etter, om de știință în domeniul alimentației și cercetător pentru salmonella la Universitatea din Vermont.

Unii oameni dezvoltă artrită reactivă după infecțiile cu salmonella și suferă de dureri articulare, iritații ale ochilor sau urinare dureroasă care pot persista după ce infecția s-a îndepărtat. În cazuri rare, salmonella se poate răspândi prin sânge și poate provoca infecții ale sângelui, meningită și alte infecții, afirmă dr. Wiedmann. Infecțiile cu Salmonella sunt responsabile pentru 26.500 de spitalizări și 420 de decese în Statele Unite în fiecare an.