Brent Valmar, directorul general al Porsche România şi vicepreşedinte APIA, a spus că anunţul oficial referitor la o dată de desfăşurare a SIAB va fi făcut saptămâna viitoare, după încheierea adunarii generale OICA (Organizaţia Internaţională a Constructorilor Auto).
Şeful Porsche România, importatorul mărcilor grupului Volkswagen, a precizat că a decis împreună cu reprezentanţii companiei germane să nu participe la eventuale saloane auto pe plan local în 2011, din considerente financiare.
"În ceea ce priveste poziţia marcilor grupului Volkswagen (Volkswagen, Audi, Bentley, SEAT, Skoda şi Porsche- n.r.) pot să declar că, avand în vedere condiţiile economice generale în care ne vom desfăşura activitatea şi anul viitor, precum şi căderea generală de piaţă din ultimii doi ani, nu am înscris în calendarul nostru de activitate participarea la saloane auto în Romania, în anul viitor”, a spus Valmar.
Ultimul SIAB a avut loc în anul 2007, în luna octombrie, într-o locaţie amenajată în apropierea Aeroportului Otopeni.
Anularea pentru a doua oară a Salonului Internațional de Automobile București (SIAB) putea însemna eliminarea acestuia din calendarul OICA.
Cu toate acestea, APIA, împreună cu AMC, organizatorul expoziției de la București dar și al celei de la Paris, au reușit să convingă oficialii OICA să accepte anularea, fără ca aceasta să ducă și la scoaterea SIAB din calendarul internațional.
Discuția oficialilor APIA și AMC Promotion cu cei ai OICA a avut loc la Paris, cu ocazia Mondial de l’Automobile 2010. Este deja cunoscut faptul că declararea expoziției de la București ca eveniment internațional inclus în calendarul OICA a fost destul de dificilă pentru că evenimentul se afla în concurență directă cu Salonul de la Budapesta, și organizatorii acestuia țintind intrarea în catalogul internațional al expozițiilor auto.
Între 1993 și 2001, expoziția auto de la București a avut loc sub titulatura SAB (Salonul Auto București). De la prima ediție, cea din 1993, în fiecare toamnă, Romaero Baneasa a fost gazda celei mai importante expozitii cu profil auto din România.
În 1997 salonul a primit statut internațional, devenind astfel un punct de referință în lumea automobilului. Din 2003, SAB a devenit SIAB beneficiind de ajutorul francezilor de la AMC Promotion, companie care organizează și Salonul Auto de la Paris.
Tot în acel an evenimentul a atins pentru prima dată pragul de 200.000 de vizitatori. Ultima ediție, cea din 2007, s-a desfășurat într-o nouă locație, mai exact în spațiul fostului Metro Otopeni, la eveniment fiind prezenți aproape 200 de expozanți de autovehicule și accesorii, cu aproximativ 500 de mărci (auto și piese) și peste 100 de premiere naționale. Următoarea ediție a SIAB ar putea avea loc, cel mai devreme, în 2013.
SURSA: Mediafax