Înainte de a cumpăra o saltea nouă, ar fi bine să  învățați cum să o curățați pentru că nu este atât de complicat.

Excrementele acarienilor pot declanșa alergii

Pe parcursul zilei, praful se acumulează în jurul capului și părului nostru, spune Rechelle Balanzat, șefa unei companii de curățătorie chimică. Deci, când ne culcăm, le oferim acarienilor un festin.

Dacă nu curățați salteaua în mod regulat, acea excrementele se vor acumula în timp și vor fi eliberate în timp ce dormiți, spune Katie McCullard, medic la Harvard Medical School și Massachusetts General Hospital.

„Asta poate declanșa alergii sau poate agrava problemele respiratorii care duc la simptome precum strănut, tuse, mâncărimea ochilor, care pot perturba somnul”, adaugă ea.

Dr. John Gupta spune că  puteți avea astm bronșic alergic (tuse, respirație șuierătoare, dificultăți de respirație, senzație de apăsare în piept), rinită alergică (congestie nazală și respirație pe gură, picurare postnazală), conjunctivită alergică (mâncărime, ochi care lăcrimează), sau eczeme alergice (piele uscată, descuamată, cu mâncărimi). 

Oricare dintre aceste simptome va însemna perturbarea somnului, scrie GQ.com.

Firimiturile din pat atrag insectele

Firimiturile pot atrage, de asemenea, insecte nedorite, adaugă ea.  Gândacilor și furnicilor le place să se relaxeze în acest mediu. În plus, aceste creaturi sunt atrase de mirosuri și nimic nu miroase mai îmbietor decât o saltea murdară.

Lichidele corporale pot uza o saltea mai repede

„Transpirațiile nocturne, saliva și diversele crème cu care ne ungem înainte de culcare contribuie la uzura saltelei”, spune dr. McCullar.

Chiar dacă nu crezi că ți-ai murdărit patul, „uleiurile și bacteriile din piele și păr pot rămâne acolo, ceea ce duce și la o saltea mai murdară”, adaugă ea.

Este un motiv pentru care experții recomandă înlocuirea saltelei la fiecare opt până la zece ani.

De ce aveți nevoie pentru a curăța salteaua

Cum puteți curăța o saltea fără a investi în echipamente de înaltă tehnologie? Din fericire, aveți totul la îndemână.

  • Detergent de spălat vase
  • Bicarbonat de sodiu
  • Oțet alb
  • O cârpă curată
  • Apă oxigenată
  • Aspirator

Pentru petele rezistente, o să aveți nevoie și de un aparat de curățat cu abur.

Cum să curățați salteaua în 3 pași simpli

Curățarea unei saltele nu este un proces dificil, așa că e bine să faceți o dată pe lună.

După ce ați scos cearșafurile, dați cu aspiratorul deasupra saltelei pentru a scăpa de praf, păr, firimituri

Pulverizați amestecul de oțet alb. Amestecați părți egale de oțet alb și apă într-o sticlă cu pulverizator, apoi pulverizați deasupra saltelei pentru a dezinfecta și a dezodoriza. Dacă doriți un miros mai plăcut, adăugați câteva picături de ulei esențial.

Presărați bicarbonat de sodiu. Pentru dezinfectare suplimentară, presărați puțin bicarbonat de sodiu. Lăsați-l să acționeze cel puțin 30 de minute înainte de a-l aspira. Apoi, asigurați-vă că salteaua este uscată, înainte de a pune cearșafurile înapoi.

Ce să faci dacă ai pătat salteaua

Uneori e nevoie de ceva mai mult decât curățarea de rutină. Dacă ați vărsat ceva care v-a pătat salteaua, curățați imediat, folosind următoarele strategii:

Ștergeți petele de suprafață. Dacă ați vărsat lichid pe saltea, turnați imediat puțin detergent de vase și apă caldă, apoi ștergeți ușor cu o cârpă. Lăsați să se usuce complet înainte de a pune din nou lenjeria de pat, astfel încât să nu mucegăiască. Un aspirator umed/uscat poate ajuta, de asemenea, la eliminarea lichidelor și a produselor de curățare.

Faceți o pastă pentru petele mai rezistente. Pentru ceva puternic precum urina, creați o pastă cu apă oxigenată, bicarbonat de sodiu și detergent de spălat vase și să ștergeți ușor. Puteți folosi și o periuță de dinți.

Cum să păstrezi salteaua curată

Achiziționați un protector de saltea rezistent la apă: „Este o barieră suplimentară între saltea și praf și alergeni și tot ce se află în mediul dvs.”, spune Dr. McCullar, adăugând că este relativ ieftin și extrem de eficient.

Ar fi bine ca protectorul pentru saltea să aibă proprietăți antialergice și o țesătură strânsă (care reduce expunerea la alergenii acarienilor de praf). 

Investiți în huse de pernă hipoalergenice pentru a vă proteja și mai mult de acarienii de praf și nu numai. Aceste apărătoare pentru saltea și pernă sunt ușor de scos și de spălat.