Economia autohtonă nu mai are nicio şansă de revenire în 2010. Deşi la începutul anului erau optimişti, cu prognoze de creştere de 1% şi peste, analiştii consideră acum că PIB va scădea cu 3%.
Modificarea prognozelor economice a devenit o practică obişnuită. După un debut de an optimist, când se prevedea o creştere certă a produsului intern brut (PIB) autohton, s-a ajuns la o la fel de sigură continuare a recesiunii. Schimbarea este normală însă, dacă ne uităm la evoluţia din prima jumătate a anului. Amânarea redresării economiei româneşti, unde printre extrem de puţinele veşti bune s-au numărat doar scăderea inflaţiei şi aprecierea leului faţă de euro, a fost „completată“ de problemele statelor din zona euro, care au culminat cu criza din Grecia şi cu aceea a datoriilor publice.
Primul semestru s-a încheiat însă mult mai rău pentru noi. Neconstituţionalitatea tăierii pensiilor a fost compensată de majorarea TVA de la 19% la 24%, cu efecte directe în consum şi inflaţie. Iar perspectivele economice au fost date din nou peste cap.
Consumul ar putea creşte doar în 2011
Ultimul raport al Raiffeisen Bank prezice că economia României se va contracta cu 3% anul acesta. Anterior, analiştii băncii austriece prognozaseră o scădere de 0,5%, însă majorarea TVA, începând cu luna aceasta, reducerea salariilor bugetarilor cu 25% şi sentimentul negativ al populaţiei (care se reflectă în consum) au dus la majorarea aşteptărilor negative. ING Bank vede o diminuare a PIB cu 3%, UniCredit Țiriac Bank, cu 2,5%, iar Oxford Economics, cu 2,6%. Noile previziuni nici nu au luat însă în calcul efectele negative ale inundaţiilor din această vară, dezastru care va fi cuantificat în totalitate după ce se va şti cu precizie cât de afectată a fost agricultura.
Veştile bune din sectorul industrial, unde producţia a crescut cu 4,7% în primul trimestru faţă de perioada anterioară şi cu 2,8% şi 4% în aprilie şi, respectiv, în mai, au fost minimalizate de prognozele tot mai sumbre privind inflaţia. Impactul imediat al majorării TVA nu a fost foarte consistent, majoritatea comercianţilor preferând să păstreze preţurile la aceleaşi niveluri, însă scumpirea produselor este inevitabilă. Cu toate acestea, aşteptările analiştilor indică un nivel al inflaţiei anualizate de aproximativ 7%, mult peste ţinta Băncii Naţionale de 3,5% (plus/minus un punct procentual).
„Luând în calcul revenirea producţiei industriale, ne aşteptăm ca în trimestrul al doilea să vedem o evoluţie economică apropiată de zero, dar nu excludem nici o uşoară creştere“, se arată în acelaşi raport Raiffeisen, care anticipează contracţia de 3% în 2010. Discrepanţa apare, evident, din cauza măsurilor de austeritate bugetară luate, ale căror efecte vor fi resimţite în a doua parte a anului.
În ultimul său raport asupra economiilor din Europa Centrală şi de Est, Erste Group prevede o creştere minimă a consumului populaţiei din România, anul viitor, cu rata cea mai joasă de apreciere din regiune. „După doi ani consecutivi de declin sever, consumul gospodăriilor din România ar putea creşte cu aproximativ 1% în 2011, în măsura în care acordarea de noi credite de consum îşi va mai reveni“, spune Eugen Sinca, analist la BCR.
Veniturile disponibile cresc, dar la vecini
În absenţa unui consum puternic, care va fi resimţită puternic şi în acest an, coroborată cu o revenire mult mai înceată decât se aştepta a statelor dezvoltate din vestul Europei, economiile din ECE nu pot creşte decât foarte puţin. „Ne aşteptăm ca revenirea economică determinată în prezent exclusiv de exporturi să devină mai echilibrată“, spune Juraj Kotian, şef al ECE Macro în cadrul Erste Group. Ceea ce face ca majorarea veniturilor disponibile ale populaţiei să fie determinantă pentru evoluţia PIB. Conform Erste, veniturile disponibile ale gospodăriilor din ECE reprezintă aproximativ 65% din PIB şi se estimează o creştere a acestora de 1%-2,5% în acest an (cu excepţia României). „Efectul advers al deteriorării pieţei locurilor de muncă a fost aplanat parţial de o uşoară creştere a pensiilor şi a altor beneficii sociale, iar veniturile disponibile s-au redus mai puţin decât ar fi fost de aşteptat în urma scăderii ratei de ocupare a forţei de muncă“, spune Kotian.
După doi ani consecutivi de declin sever, consumul gospodăriilor din România ar putea creşte, în 2011, cu 1%, în măsura în care creditarea îşi va reveni.
Eugen Sinca, analist, BCR
1% este creşterea estimată a consumului populaţiei din România în 2011, potrivit Erste Group, ceea ce ar putea susţine începutul redresării economice