Pericol de avalanșă în Bucegi și Făgăraș: Salvamont avertizează turiștii să evite traseele periculoase
Salvamontiștii avertizează asupra unui risc ridicat de avalanșă, de gradul 3, în munții Bucegi și Făgăraș, îndemnând turiștii să evite traseele montane cu multă zăpadă.
Potrivit specialiștilor, la altitudini de peste 1800 de metri, temperaturile ridicate contribuie la topirea stratului de zăpadă atât ziua, cât și pe timpul nopții, în anumite zone.
Pe creste, însă, temperaturile negative favorizează formarea unor cruste superficiale de gheață dimineața și noaptea. Stratul superior de zăpadă, cu o grosime de 15-25 cm, devine tot mai instabil din cauza umezelii.
După orele amiezii, pe versanții expuși la soare, se pot declanșa avalanșe de topire, cu dimensiuni medii, însă în zonele unde și stratul vechi de zăpadă este angrenat, acestea pot atinge dimensiuni mari.
De asemenea, riscul de avalanșă crește semnificativ în cazul suprasarcinilor, ceea ce impune precauție pentru turiști și pasionații sporturilor de iarnă.
Recomandările Salvamont pentru siguranța turiștilor
- Evitați traseele alpine expuse și versanții cu acumulări mari de zăpadă.
- Consultați buletinul nivometeorologic înainte de a porni la drum.
- Echipamentul de siguranță (sondă, lopată, DVA) este esențial pentru cei care se aventurează în zone cu risc ridicat.
- În cazul producerii unei avalanșe, apelați de urgență 112 și anunțați Salvamont.
Turiștii sunt sfătuiți de către cei de la Salvamont să fie vigilenți și să nu se expună inutil riscurilor.
Recomandări în caz de accidente la munte pentru practicanții sporturilor de iarnă
„Pentru că în fiecare sezon de iarnă, inevitabil, ne confruntam cu un număr foarte mare de evenimente, în special pe domeniile de practicare a sporturilor de alunecare pe zăpadă, vă prezentăm câteva măsuri pe care să le întreprindeți dacă sunteți martor la un incident soldat cu victime, accidentate sau cu starea de sănătate afectată”, transmit cei de la Salvamont.
Nu intrați în panică.
Protejați victima prin marcarea locului accidentului, prin amplasarea unui marcaj vizual în formă de ”X”, realizat din schiuri și amplasat în amonte, la distanță suficientă cât să poată avertiza coborâtorii despre accident.
Anunțați echipa locală Salvamont prin apel telefonic SNAU 112 sau Dispeceratul Național SALVAMONT – VODAFONE (0SALVAMONT – 0725826668).
Nu mișcați persoana accidentată și nu permiteți nimănui să facă acest lucru, decât dacă victima se află sub influența directă a unui factor de risc care îi pune viața în pericol sau îi provoacă afecțiuni medicale imediate. Orice pacient care, după un traumatism, prezintă dureri sau alterarea stării generale trebuie tratat ca având un posibil traumatism la nivelul coloanei vertebrale, necesitând imobilizare și transport adecvat. Nu permiteți “binevoitorilor” sau “salvatorilor de ocazie” să miște sau să transporte pe brațe, târâș, în spate sau cu mijloace improvizate victima.
Daca victima este inconștientă, deschideți-i căile aeriene (aceasta se realizează prin subluxația mandibulei-ridicarea acesteia de la nivelul unghiului sau posterior- de lângă ureche ; !!! nu „basculați” spre spate capul victimei !!! ) și verificați timp de 10 secunde dacă respiră, prin observarea mișcărilor toracelui; dacă nu respiră, efectuați resuscitare cardio-pulmonară (masaj cardiac extern în ritm de aprox. 100 de compresii/ minut;
Atenție, datorită pericolului unei eventuale infectări rămâne la latitudinea Dumneavoastră dacă decideți să vă expuneți acestui risc și, faceți sau nu, respirație gură la gură (protocoalele nu mai recomandă acest lucru), executând un raport de 30:2 compresii toracice – ventilații. Folosiți telefonul pe speaker, pentru a avea mâinile libere și urmați indicațiile primite din dispeceratul medical sau de la Salvamont!
Discutați cu victima și observați dacă este coerentă în exprimare. Observați dacă prezintă hemoragii puternice, care reușesc să treacă prin echipament. Identificați locul hemoragiei și faceți compresie (de preferință cu comprese sterile, dacă aveți la îndemână). Daca hemoragia este abundenta si nu se oprește, aplicați un garou deasupra leziunii (anunțați dispeceratul medical despre acest lucru). Evitați sa intrați in contact direct cu sângele pacientului !
Nu încercați să aduceți în poziție anatomică membrele sau corpul victimei indiferent de poziția acestuia, se pot produce leziuni cu efect ireversibil sau care pot fi fatale.
Protejați termic persoana accidentată (acoperire cu haine, sac de dormit, folie „Sirius” ), discutați permanent cu ea, urmăriți o eventuală schimbare a stării de conștiență, a respirației, a culorii tegumentelor și buzelor și așteptați până sosesc echipele Salvamont.
După contactul cu victima spălați-vă din abundența pe mâini cu o substanță dezinfectantă sau cu apă și săpun.