Simona Halep a primit susținere de unde se aștepta mai puțin

Simona Halep ține prima pagină a publicațiilor din toată lumea. Mulți specialiști, și nu numai, și-au dat cu părerea cu privire la cazul de dopaj al dublei campioane de Grand Slam.

În timp ce unii au pus-o la colț și au dat dreptate ITIA, alții au susținut-o în continuare. Mai mult, există unele voci care consideră că structura antidoping reprezintă o problemă.

Printre acești oameni se numără și April Henning, profesor asistent de Management Sportiv la universitatea scoțiană Heriot-Watt. În declarația sa acordată pentru Deutsche Welle, ea propune o revoluție în ceea ce privește programele antidoping.

„Pentru mine problema este structura antidoping, această toleranță zero și responsabilitate strictă. Este posibil să fi fost dintr-un supliment contaminat? Da, desigur, suntem conștienți că apar des contaminările.

Mult din această retorică a sportului arată că oricine testează pozitiv este vopsit cu aceeași pensulă. Dacă este neintenționat, nu contează, ești în continuare oribil, corupt moral, o persoană rea, un sportiv teribil și un trișor. Dar totul este mult mai nuanțat decât atât”, spune aceasta.

simona halep
SURSA FOTO: Facebook, Simona Halep

Sportivii nu înțeleg nimic din lista substanțelor interzise

April Henning a mai spus că lista cu substanțe interzise este amplă și că dacă nu ai diplomă în chimie îți este foarte greu să înțelegi ce scrie.

„V-ați uitat recent pe acea listă? Este imensă și sunt lucruri care nici măcar nu sunt trecute acolo, dar sunt incluse în niște categorii foarte ample. Iar dacă ești sportiv și nu ai o diplomă în chimie, poate fi foarte, foarte greu să înțelegi”, adaugă ea.

De altfel, ea a mai spus că nu crede că Simona Halep este trișoare. În declarația ei pentru presa germană, aceasta a precizat că procedura de apărare este greoaie.

Ea a spus că unui sportiv care se află în această situație și care aduce dovezi, i se spune că acestea nu contează dacă nu vin de la laboratoare acreditate WADA.

„Dacă încerci să-ți construiești apărarea, ți se spune că dovezile tale nu contează dacă nu vin de la laboratoare acreditate de WADA sau dacă nu provin dintr-un recipient nedesfăcut al aceluiași lot. Și, atunci, cum să te aperi?”, continuă ea.

April Henninga mai precizat că nu contează dacă vreun sportiv a s-a dopat sau nu, subliniind că toți au dreptul la apărare.

”Este o barieră care interzice orice părere din afară. Nu poți duce cazul decât maximum la TAS, așa că ce opțiune au sportivii care sunt acuzați? Chiar dacă ea a folosit intenționat sau nu, nu-mi pasă. Procesul ar trebui să fie mai corect decât atât. Oricine are dreptul la apărare”, spune ea.

Regulamentele antidoping trebuie modificate

Potrivit ei, modul de funcționar al testării antidoping ar trebui modificat. Același lucru îl pune și despre regulamentele antidoping.

Ea a mai spus că există posibilitatea ca acele cantități foarte mici să nu aibă niciun rol în organism. Astfel, nu ar fi nicio diferență din punct de vedere fiziologic.

„Nu cred că oamenii înțeleg cum se procedează și ce se caută. Cantitățile foarte mici, minuscule care se detectează ar putea să nu aibă un rol funcțional în corp și să nu facă nicio diferență din punct de vedere fiziologic”, adaugă ea.

De asemenea, ea a mai precizat că încă nu se știe care este nivelul funcțional. Ea a subliniat că multe dintre substanțele interzise nici măcar nu au fost supuse unei cercetări serioase pentru a vedea în ce măsură îmbunătățesc performanța.

„Dar apare altă întrebare: Se știe oare care este nivelul funcțional? Fiindcă multe substanțe care sunt interzise nu au fost cercetate riguros pentru a se vedea în ce măsură îmbunătățesc performanța. Nu știm dacă e un caz de contaminare, avem doar toleranță zero”, a continuat ea.

Sistemul imperfect nu se poate schimba imediat

Nu în ultimul rând, ea a mai spus pentru presa germană că un sistem imperfect nu se poate schimba imediat. Potrivit ei, există câteva schimbări care ar fi benefice, precum:

  • colectarea mai multor date
  • clasificarea substanțelor interzise pe specificul sporturilor
  • introducerea de praguri ale cantităților

„Un sistem imperfect nu se poate schimba într-un timp scurt, dar colectarea mai multor date, clasificarea substanțelor interzise pe specificul sporturilor, nu într-o listă generică, introducerea de praguri ale cantităților sunt schimbări care ar fi benefice”, a precizat ea.