Spania a cerut oficial luni ajutor european de până la 100 miliarde de euro pentru băncile sale, se arată într-o declaraţie a Ministerului Economiei de la Madrid, transmite Reuters. De asemenea oficialul spaniol a confirmat că intenţionează să semneze un memorandum de înţelegere pentru ajutorul financiar, care va include detaliile complete, până în 9 iulie.

Spania a dat publicităţii joi rezultatul auditului independent în care se estimează că sectorul său bancar are nevoie pentru recapitalizare de o sumă totală maximă cuprinsă între 52 şi 62 de miliarde de euro
Una dintre posibilităţile ca datoria suverană să nu fie afectată este prelungirea termenului de înapoiere a creditului; astfel, împrumutul poate fi rambursat pe o perioadă mai mare de 15 ani, cu o perioadă de graţie între cinci şi zece ani, şi o dobândă cuprinsă între 3% şi 4%.

Eurogrupul a stabilit că poate acorda o linie de credite de maxim 100 de miliarde de euro pentru sprijinirea sectorului bancar spaniol. Acesta are nevoie de o sumă totală maximă cuprinsă între 51 şi 62 de miliarde de euro pentru recapitalizare, într-unul dintre cele mai grave scenarii luate în consideraţie, adică o scădere de 6,5% a PIB-ului până în 2014 şi cădere cu 60% a preţului locuinţelor, potrivit rezultatelor auditelor externe şi independente, efectuate de companiile de consultanţă Oliver Wyman şi Roland Berger, şi prezentate deja la Madrid.
Aflate la ananghie, companiile spaniole îşi pun speranţele în ajutorul european oferit băncilor
Expuse în mod riscant sectorului construcţiilor, grav afectat de bula imobiliară care s-a spart în anul 2008 şi pe care ele însele au creat-o, o parte din băncile spaniole sunt împovărate de creditele neperformante, clienţii nemaiplătind ratele. Preocupate de refacerea bilanţurilor contabile şi reticente în faţa oricărui risc, ele nu mai acordă împrumuturi.

Această restrângere a creditelor contrastează puternic cu uşurinţa cu care băncile ofereau împrumuturi înaintea crizei. ‘Băncile ne propuneau atunci terenuri, credite pentru realizarea lucrărilor şi chiar pentru plata impozitelor’, îşi aminteşte Eloy Dura Catala, preşedintele Federaţiei întreprinzătorilor în construcţii din Valencia, regiune în care boom-ul imobiliar a fost foarte puternic. "Atunci oricine putea fi constructor. De unde rezultă şi căderea atât de abruptă aici, unde aproape jumătate dintre companiile din sectorul construcţiilor au dispărut", explică acest veteran al domeniului.

Începând cu anul 2008, circa 170.000 de societăţi spaniole şi-au încetat activitatea, majoritatea întreprinderi mici şi mijlocii. Dar redresarea economiei depinde tot de cele trei milioane de întreprinderi mici şi mijlocii care au supravieţuit, întrucât ‘ele produc 60% din PIB şi angajează 80% din forţa de muncă’, afirmă Manuel Teruel, preşedintele Consiliului superior al camerelor de comerţ. Atât timp cât aceste societăţi sunt paralizate, ele nu vor putea să absoarbă şomajul record, care atinge mai mult de o persoană din patru.