„O participare a statului este o opțiune”, a declarat Merz luni, în urma unei discuții la nivel înalt între mai multe corporații și companii pe tema hidrogenului, desfășurată la guvernul statului federal Renania de Nord-Westfalia. „Participarea statului poate merge, de asemenea, mână în mână cu alte opțiuni.” S-a discutat mult ca și cum ar fi posibilă doar una dintre variante.

Ce spune primul ministru

Prim-ministrul landului Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet, a afirmat în prezența lui Merz la evenimentul de la Düsseldorf: „Toate soluțiile fără participarea statului sunt mai bune, deoarece politicienii sunt rareori niște antreprenori mai buni.” O implicare a statului în ceea ce privește Thyssenkrupp nu reprezintă în prezent o problemă prioritară. Ministrul federal al Economiei, Peter Altmaier (CDU – Uniunea Creștin-Democrată) a făcut o declarație similară. Industria siderurgică trebuie să își îmbunătățească poziția față de concurenții internaționali. O purtătoare de cuvânt a ministerului de la Berlin a transmis că sunt necesare noi „modele de concurență” și că problema nu poate fi rezolvată în primul rând prin investiții de stat.

Martina Merz declarase în primăvară că nu există nicio interdicție în ceea ce privește viitorul diviziei siderurgice. Un parteneriat este la fel de posibil precum o fuziune sau chiar vânzarea. Potrivit unor surse din interior, Thyssenkrupp este, printre altele, în discuții cu concurentul suedez SSAB. Alte nume sunt Tata Steel Europe și Baosteel din China.

S-a cerut participarea la activitatea siderurgică

IG Metall și comitetul de întreprindere Thyssenkrupp Steel Europe au cerut statului Renania de Nord-Westfalia și guvernului federal să participe la activitatea siderurgică. Industria siderurgică suferă grav de consecințele crizei provocate de pandemia de coronavirus și se confruntă cu costuri enorme din cauza trecerii la producția neutră din punct de vedere climatic, pe care nicio companie nu o poate suporta singură. Guvernul federal și cele din landuri trebuie să aibă interesul să asigure în Germania producția fără CO2. Vineri, fabricile siderurgice Thyssenkrupp vor să facă presiuni printr-o demonstrație ce va avea loc la Düsseldorf.

Divizia siderurgică a înregistrat o pierdere de aproximativ 700 de milioane de euro doar în primele nouă luni ale anului financiar 2019/20 (până la sfârșitul lunii septembrie). Compania a fost puternic afectată de criza generată de pandemia de coronavirus, deoarece cererea din partea unor clienți importanți, precum cei din industria auto, s-a prăbușit. Cu toate acestea, la Thyssenkrupp există totodată probleme interne și erori de gestionare, dacă ne reamintim că dezastrul de miliarde de dolari al diviziei Steel Americas adusese concernul în pragul ruinei, noteaza publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung.