Banca centrală a Bulgariei a anunţat vineri că va retrage licenţa de funcţionare a Corpbank, a patra mare bancă a ţării, şi va transfera activele viabile şi pasivele către o filială a entităţii financiare, dar va alerta şi procuratura cu privire la posibile practici ilegale la Corpbank.
Bulgaria va emite obligaţiuni pentru a sprijini salvarea băncii, iar anul acesta deficitul ar putea depăşi limita de 3% din PIB stabilită de UE, faţă de o ţintă planificată de deficit de 1,8% din PIB în 2014, a declarat Petar Chobanov.
Acesta a adăugat că banca are nevoie de aproximativ 1,5-2 miliarde de leva (1,39 miliarde de dolari) dar eventuala majorare a deficitului va fi realizată doar în acest an.
Acţionarul principal al Corpbank este omul de afaceri TsvetanVassilev, cu peste jumătate din titluri, în timp ce Fondul Suveran de Investiţii din Oman deţine o participaţie de aproximativ 30%, iar VTB Asset Management din Rusia are aproape 10% din acţiuni. La finele lunii martie, Corpbank avea un portofoliu de credite în valoare de cinci miliarde de leva (3,5 miliarde de dolari) şi un capital de 622 milioane de leva.
Sistemul financiar bulgar a trecut luna trecută printr-o criză după ce a treia, respectiv a patra bancă din Bulgaria, First Investment Bank şi Corporate Commercial Bank (Corpbank), au fost luate cu asalt de un număr mare de deponenţi care s-au grăbit să-şi retragă economiile după ce o serie de articole din presa, dar şi emailuri şi SMS-uri ridicau semne de întrebare cu privire la solvabilitatea băncilor respective.
În reacţie, Comisia Europeană a acordat Bulgariei o linie de credit de 3,3 miliarde leva (2,31 miliarde de dolari) pentru a asigura suficientă lichiditate în sistemul bancar bulgar. De asemenea, Ministerul bulgar de Finanţe a anunţat că a vândut titluri de stat cu scadenţa la cinci luni în valoare de 1,23 miliarde leva (860,56 milioane de dolari) pentru a se asigura că are suficiente fonduri pentru a menţine lichiditatea din sistemul bancar.
În prezent, există 29 de bănci comerciale care operează în Bulgaria, iar băncile străine controlează aproximativ trei sferturi din activele sectorului bancar. Printre băncile străine cu operaţiuni în Bulgaria se numără UniCredit, Raiffeisen Bank, OTP, National Bank of Greece, EFG şi Alpha Bank. Depozitele bancare în monedă locală şi valută sunt garantate până la 196.000 de leva (100.000 de euro).
SURSA: Agerpres