China are de gând să investească mai multe miliarde de euro în Grecia, într-o serie de proiecte din domeniile construcţiilor navale, logistică şi aeroporturi se urmează a fi discutate marţi cu prilejul unei vizite la Atena a vice-premierului chinez, Zhang Dejiang, informează un articol publicat în Financial Times care citează un oficial guvernamental grec.

Zhang Dejiang responsabil cu politicile industriale, urmează să se întâlnească marţi cu prim-ministrul grec George Papandreou şi cu vice-prim-ministrul Theodore Pangalos.

‘Acordurile vizează sectorul maritim, telecomunicaţiile şi un proiect de renovare a unei clădiri istorice din portul Pireu’, a explicat un responsabil guvernamental grec. Potrivit FT şi alte acorduri, în special unul de 500 milioane de euro în sectorul construcţiilor navale, vor fi semnate.

Articolul publicat în Financial Times vine la o zi după ce agenţia de rating Moody’s a retrogradat Grecia în categoria junk, coborând ratingul suveran cu patru trepte de la A3 la Ba1.

Confruntată cu o gravă criză financiară, Grecia vrea să atragă cât mai multe capitaluri străine, în special din China şi ţările arabe trecând prin Turcia, în speranţa de a-şi relansa economia afectată de şocul măsurilor de austeritate.

Grupul chinez Cosco Group este deja prezent în portul Pireu, unde dispune de două terminale de containere, ca urmare a unul contract de concesionare pentru 35 de ani în valoare de 3,4 miliarde de euro încheiat în luna noiembrie 2008.

SURSA: Agerpres