Liderul Ligii, Matteo Salvini, a vorbit despre legea maghiară anti LGBT pe care premierul ungar Viktor Orbán și-o dorește cu privire la problemele de gen și poziția UE vizavi de acest caz. În document, premierul, subliniază mai multe aspecte importante pentru impunerea unei astfel elegi.
„Am citit legea maghiară. Cred că fiecare stat este liber să decidă asupra propriei organizări școlare și universitare, asupra organizării justiției”, spune Salvini.
Liderul Ligii, Matteo Salvini, comentează legea maghiară anti LGBT dorită de președintele Viktor Orbán cu privire la problemele de gen și poziția UE vizavi de acest caz. După care, aflându-se în piață împreună cu avocații criminalişti din Roma, vorbind despre proiectul de lege Zan, se adresează partidului lui Enrico Letta:
„Mingea se află pe terenul Partidului Democrat: noi, Liga Nordului și tot centrul-dreapta suntem gata să ne aşezăm în jurul unei mese pentru a rezolva toate problemele acestei legi ”. Apoi avertizează: „Fără dialogul privind proiectul de lege Zan, măsura împotriva homofobiei nu va trece. Suntem pregătiți ca mâine să definitivăm un text care să pedepsească violența și abuzul și care să nu inventeze crimele de opinie. Dacă PD și M5S continuă bătălia ideologică, în dorinţa de a se izola – reiterează liderul Ligii – legea nu va fi aprobată ”.
”Vrem un text care să aparțină familiei”
Salvini face referire și la inițiativa Vaticanului care a cerut modificarea proiectului de lege Zan împotriva homofobiei, deoarece ar încălca Concordatul. „Eu unul sunt bucuros: cererile Bisericii sunt, şi ale noastre. Vrem un text care să pedepsească puternic orice discriminare și abuz, înlăturând argumentele divizatoare: copii, școală și educație, un text care să aparțină familiei”, observă liderul Ligii Nordului care nu a vorbit încă despre acest subiect cu secretarul Partidului Democrat:”Dar cred că citește ca citeşte, la fel ca toate lumea, ziarele, iar poziția Ligii a fost reiterată în mod repetat în forurile instituționale”, arată La Repubblica.
Cuvintele secretarului Ligii Nordului sosesc la doar câteva minute distanță de tweet-ul dat de Palatul Chigi şi publicarea unei scrisori către instituțiile europene semnată de premierul Mario Draghi și de alți cincisprezece șefi de stat și de guvern ai Uniunii, printre care Emmanuel Macron şi Angela Merkel, în apărarea drepturilor LGBTI.
Ce prevede proiectul de lege Zan, despre care se discută atât de mult în aceste zile în Italia? Este un proiect de lege pentru protejarea homosexualilor, transsexualilor, femeilor și persoanelor cu handicap, prin crearea de noi infracțiuni împotriva discriminării și agresivității.
Textul integral, care a primit undă verde în Camera Deputaților în noiembrie 2020, este compus din 10 articole care înăspresc sancțiunile deja existente împotriva discriminării bazate pe identitatea de gen și orientarea sexuală şi instituie Ziua Naţională împotriva discriminării, creând noi centre de protecție a victimelor.