Legat de decizia de respingere a legii care scotea din impas domeniul energetic și miner, liderul Sindicatului Viitorul Mineritului (SVM), Cristian Albu (foto), a explicat că ceea ce s-a întâmplat zilele trecute nu a făcut decât să stopeze dezvoltarea României, care este la pământ, și să se îngroape mii de locuri de muncă. „Am rămas trăsniți când am văzut votul de astăzi (marți – nr.r) din Camera Deputaților, prin care s-a pus cruce mineritului în România! Aleșii poporului votează împotriva poporului, nu ne reprezintă. Cum să iasă România din sărăcie, dacă nu se face legislație care să ajute România să se dezvolte?“, se precizează în scrisoarea sindicatului. 
În opinia minerilor, odată cu acest vot, România a arătat lumii, prin aleșii săi, că nu dorește minerit, că nu dorește dezvoltare și locuri de muncă. Albu a explicat faptul că aleșii au dat dovadă că nu pot susține o politică coerentă în ceea ce privește dezvoltarea sectorului minier al României. „Noua lege a mineritului a fost considerată o lege bună si necesară, iar liderii politici, de la putere și din opoziție, ne-au asigurat de sprijinul lor, dar au votat împotriva noastră. Este o vorba românească: „să mori cu dreptatea în mână“. Exact asta simțim noi astăzi: avem dreptate, parlamentarii și liderii politici
ne-au dat dreptate și au propus o lege care ar fi dat un viitor mineritului, dar acum ni se ia viitorul și suntem condamnați la sărăcie, pentru că aleșii noștri una au spus și alta au votat“, spun minerii.
Canada, asaltată de scrisori privind Roșia Montană

Minerii au trimis o scrisoare publică și mai marilor din Canada, după ce mai multe ONG-uri au semnat o altă scrisoare care a ajuns tot la membrii Parlamentului din Canada și care „demonizează în mod voit“ proiectul minier de la Roșia Montană, susține liderul sindical. 
Autorităților canadiene le-au fost transmise atât scrisoarea celor de la MiningWatch Canada, Greenpeace, Friends of the Earth, the Council of Canadians şi Earthworks, cât și cea a minerilor.
Iată care sunt principalele idei trimise atât de mineri, cât și de ONG-uri, autorităților  canadiene:

ONG: „Proiectul minier de la Roşia Montană generează un impact şi riscuri de mediu şi sociale grave“.
SVM: „A fost realizată o evaluare detaliată a impactului de mediu, iar printre principalele efecte sociale se numără dezvoltarea economică a localităţii şi a zonei învecinate şi crearea a mii de locuri de muncă“.

ONG: „Patru munţi sfărâmaţi; trei localităţi distruse; un crater lung de opt kilometri şi adânc de 400 de metri, vizibil din spaţiu.“
SVM: „În realitate, acest proiect va funcţiona în perimetrul unei foste mine de stat operată în carieră deschisă, care a rămas nereabilitată şi foarte poluată. Proiectul minier modern şi-a asumat eliminarea poluării istorice“.
ONG: „Un lac de cianuri de 215 milioane de metri cubi care va rămâne aici pentru totdeauna“
SVM: În iazul de decantare, doar 15%-20% va fi apă, iar zona va fi complet ecologizată şi readusă la statutul de pajişte sau păşune.

ONG: „Utilizarea a 13.000 de tone de cianură pe an (în UE, cantitatea medie de cianură utilizată este de 1.000-3.000 de tone; mai multe state europene au interzis mineritul cu cianură)“.
SVM: Proiectul de la Roşia Montană va utiliza 0,8 kilograme/ tona de minereu procesat. La scară globală, de exemplu, Newmont Mining raportează faptul că, anual, compania utilizează aproximativ 18.000 de tone la mina Yanacocha din Peru şi 24.000 de tone pe an la complexul de exploatare din Nevada, SUA.

ONG: „Buget alocat de companie pentru eventualele dezastre de mediu de numai 25 de milioane de dolari“.
SVM: Reabilitarea totală a zonei este asigurată, prin intermediul unei garanţii de mediu care va fi de cel puţin 146 de milioane de dolari, plus o garanție suplimentară de mediu, de 25 de milioane.
ONG: „Distrugerea patrimoniului arheologic“.
SVM: S-au cheltuit deja peste 30 de milioane de dolari pentru cercetarea şi salvarea patrimoniului de la Roşia Montană.

ONG: „Proiectul ar conduce la distrugerea semnificativă a patrimoniului cultural şi natural. Pe termen lung, localnicii nu vor avea oportunităţi economice“.
SVM: Printr-o dezvoltare economică puternică, alimentată de un minerit modern, putem avea patrimoniu reabilitat, mediu curat, dezvoltare turistică şi o comunitate stabilă şi durabilă.