Sâmbăta Mare marchează ultima zi din Săptămâna Patimilor și sfârșitul postului. În această noapte credincioșii merg la biserică pentru a lua Lumina Sfântă și pentru a comemora învierea Mântuitorului.
În Sâmbăta Mare, pentru a ne merge bine tot anul, trebuie să ținem cont de mai multe tradiții și obiceiuri.
Tradiția spune că pentru sănătate pentru tot anul, credincioșii trebuie să îngroape la rădăcina unui măr sau păr toate oasele și resturile rămase după tăierea mielului.
În această seară, pentru noroc, credincioșii trebuie să poarte la biserică minim un obiect vestimentar nou. Femeile trebuie să aibă măcar o camaşă nouă, iar bărbaţii măcar o pălărie.
Un alt obicei este ca atunci când se trag clopotele la slujba de Înviere, este bine să ţii un fier între dinţi. Asta te va feri de problemele cu dinții pentru tot anul.
Un obicei mai vechi este ca toată lumea să poarte în Săptămâna Mare haine negre, de doliu. Credincioșii încheie doliul astăzi și trebuie să meargă la biserică îmbrăcați în alb.
În această seară toate femeile trebuie să vină la biserică cu un coș încărcat de bucate tradiționale de Paște. În acesta trebuie să se regăsească ştergar nou, o lumânare albă aprinsă, ouă, cozonac, pască, o bucată de slănină, zahăr, făină, o ramură de busuioc, un miel figurină din aluat copt şi vin. Coșul este dus la biserică și sfințit.
Conform tradiției, “dacă vrei să ţi se împlinească cele mai arzătoare dorinţe, nu trebuie să dormi cu niciun chip în noaptea de Sâmbăta Mare”. Se spune că atunci când se deschid cerurile, Dumnezeu nu poate vedea înlăuntrul fiinţei tale şi nu-ţi poate dărui ce-ţi doreşti.
Cine se împiedică în drum spre slujba de Înviere, se spune că va avea un an greu, plin de probleme.
Fetele nemăritate care vor să-și grăbească măritișul trebuie să păstreze cojile ouălelor de Paște. Se spune de asemenea că coaja oului îi apără pe credincioși de necazuri.
Când vă întoarceți acasă după noaptea de Înviere, este bine să duceți Lumina Sfântă în toate camerele locuinței voastre.