Dintre măsurile de relaxare fiscală a rămas certă doar scăderea TVA la 20%. Restul – reducerea impozitului pe dividende, eliminarea taxei pe stâlp şi diminuarea nivelului accizelor - se amână. Sunt păstrate, însă, prevederile care majorează rata efectivă de taxare. Afectaţi sunt antreprenorii şi cei cu activităţi independente.
Primul exemplu: dividendele
Polticienii au căzut de acord să amâne reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% pentru 2017. Pare, însă, să fi uitat că, pe lângă această facilitate, noul Cod aplică obligatoriu contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) de 5,5% la aceste venituri.
Mai mult, au anunţat că plafonarea la cinci salarii va fi, la rândul ei amânată. Or, în varianta votată, legea prevedea plata cumulată a CASS pentru veniturile din salarii, veniturile din activităţi independente, venituri din chirii si alte venituri, până la un plafon maxim de cinci salarii medii. În acest moment, nu se plăteşte CASS la dividende dacă există un contract de muncă.
Citiţi şi Din 2016, cresc taxele pentru casele proprietăţi personale
Contribuţii obligatorii pentru PFA
Aceeaşi prevedere – scutirea de CASS pentru alte venituri dacă există contract de muncă – este valabilă, acum, şi în cazul activităţilor independente (PFA, profesii libere) şi drepturi de autor.
Noul Cod fiscal stabileşte că devin obligatorii contribuțiile de asigurări pentru toate veniturile persoanelor care desfășoară activități independente sau au drepturi de autor.
Alături de CASS este introdusă şi contribuţia de pensii (CAS) de 10,5% pentru toate venturile din activităţi independente. Se poate opta şi pentru plata contributiei angajatorului de 15,3%. Cei care nu optează pentru plata contribuţiei angajatorului vor beneficia la calculul stagiului de cotizare doar de o treime, deşi valoarea contribuţiei individuale în total contribuţii pentru pensie este de peste 40%.
Modificările vor duce la o creştere a impozitelor datorate de PFA de la cca. 26% la venit net, la cca. 40%.
Impozite și taxe locale
Se va schimba subiectul impozitării. Impozitul se va aplica în funcţie de destinaţia clădirii (rezidenţială sau nerezidenţială) în loc de persoană (juridică sau fizică).
Citiţi şi Din 2016, cresc taxele pentru casele proprietăţi personale
Prin urmare, cota va fi între 0,08% şi 0,2% pentru clădiri rezidenţiale şi între 0,2% şi 1,3% pentru cele nerezidenţiale. Acum, locuinţele sunt impozitate cu 0,1% ceea ce înseamnă că, de anul viitor, autoritățile locale vor putea majora taxa cu până la 100%.
În acelaşi timp, persoanele fizice care au clădiri nerezidenţiale vor plăti la fel ca firmele ceea ce va însemna cel puţin o dublare a cotei de impozitare de la 0,1%, în prezent la 0,2%, în 2016, în cazul în care consiliile locale vor alege cota minimă. Există, însă, posibilitatea să aleagă până la 1,3%.
Cotele de impozit pe teren vor avea limita minimă cu 20% sub cea actuală, iar limita maximă dublă faţă de cea actuală, iar impozitul pe teren se va calcula și asupra terenului de sub clădiri. În prezent, aceste suprafeţe sunt scutite.