Relaxarea fiscală va însemna doar TVA de 20%?

Codul Fiscal reintră în dezbaterea Parlamentului în această săptămână. Conform negocierilor dintre partide, TVA va scădea la 20%, iar celelalte măsuri vor intra în vigoare „la o dată ulterioară“, după cum a anunţat premierul Victor Ponta.

Dezbaterea asupra Codului Fiscal va continua, în aceste zile, în Parlament care va relua votul asupra cererii de reexaminare înaintate de preşedintele Klaus Iohannis. Deocamdată, cert este că TVA va fi redusă, de la 1 ianuarie 2016, de la 24% la 20% şi că eliminarea supraaccizelor, mai exact reducerea cu circa 18% a accizelor la carburanţi, va fi amânată cel puţin un an.

Ambele decizii au rezultat din discuţiile purtate pe 20 august de PSD, PNL, UNPR şi celalalte partide parlamentare. Negocierea a fost anunţată ca una „tehnică“, fiind prezenţi din partea PSD, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, din partea PNL vicepreşedintele comisiei de Buget din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolaescu şi  Marian Petrache, din partea UNPR ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea şi senatorul Haralambie Vochiţoiu, iar din partea UDMR Iuliu Winkler şi parlamentarii Erdei Doloczki Istvan şi Alexandru Vegh.

Scopul principal era ca reprezentanţii Finanţelor să le prezinte estimări privind impactul bugetar al fiecărei măsuri pentru a ajunge la concluzia dacă pachetul de relaxare fiscală este prudent şi sustenabil.

Surprinzător este că cei câţiva politicieni adunaţi la o masă în Parlament au reuşit, în mai puţin de două ore, să ajungă la un acord, după ce, jumătate de an, economişti, analişti, experţi, preşedinte, guvernator BNR şi miniştrii nu reuşiseră să se înţeleagă. Însă, deşi declaraţiile au fost împăciuitoare, când s-a ajuns la explicaţiile privind deficitul bugetar, ministrul Teodorovici a spus că nu se poate obţine un deficit de 1,2% din PIB, ci, în cel mai bun caz, de 2% din PIB, fără a mai fi luate în calcul promisiunile de salarii care curg, de câteva zile, pe bandă rulantă.

Practic, decizia rapidă a politicienilor este una formală, înţelegerea fiind făcută într-o  întrevedere care avut loc în ziua precedentă întâlnirii de la Palatul Parlamentului, între preşedintele ţării şi premierul Victor Ponta. Conform acestuia din urmă, Iohannis a avut două doleanţe: TVA să scadă la 20%, în loc de 19%, de la 1 ianuarie 2016, iar accizele la carburanţi să scadă din 2017. Culmea este că diminuarea TVA la 19% a fost aprobată în Parlament la cererea expresă a PNL care ameninţase că nu va vota dacă nu i se acceptă acest amendament. „Domnul Ponta, iată că a ajuns la propunerea noastră: un TVA de 19% de la 1 ianuarie 2016, motiv pentru care noi vom vota proiectul de lege privind Codul Fiscal“, anunţa copreşedintele Vasile Blaga, înaintea votului. Tot atunci, celălalt copreşedinte, Alina Gorghiu, spunea, într-un comunicat: “PNL a inițiat amendamentul privind reducerea TVA la 19% de la 1 ianuarie și va vota, miercuri, pentru adoptarea noului cod fiscal care include acest amendament. Noi suntem coerenți cu noi înșine, nu vom vota niciodată împotriva unei propuneri care ne aparține“.

Din nefericire, toată discuţia a fost în jurul TVA, celelalte măsuri, cu mare impact pentru mediul de afaceri, urmând să intre în vigoare „la o dată ulterioară“. Diminuarea impozitului pe dividende de la 16% la 5% sau eliminarea taxei pe construcţii speciale nu au fost pe agenda discuţiilor dintre partide. 

Prim ministrul nu s-a arătat nici el preocupat de menţinerea acestor decizii, lăsându-le în seama parlamentului şi apăsând pe rezultatele discuţiilor cu preşedintele.

 În fond, toată agitaţia politică a pornit după ce Iohannis a respins promulgarea legii, iar la scurt timp, Banca Naţională a României (BNR) şi Consiliul Fiscal au lansat o adevărată campanie de anihilare a pachetului de relaxare fiscală, pe motiv că nu este prudent, că va umfla deficitul bugetar la peste 3% din PIB, va da un impuls economiei deja supraîncălzite şi va accelera consumul aflat în creştere.

Codul fiscal va fi votat între 24 şi 26 august, nefiind excluse alte modificări. Până la publicarea în Monitorul Oficial a legii, orice eliminare sau introducere a unei taxe rămâne posibilă.