Routerele wireless au devenit, de mai multă vreme, echipamente indispensabile în orice locuinţă. Creșterea vânzărilor de tablete, smartphone-uri, dar și extinderea portofoliului de electronice și electrocasnice cu Wi-Fi au dus automat şi la creşterea vânzărilor de routere wireless. De asemenea, internetul a început să ajungă în tot mai multe localităţi din ţară. Datele ANCOM arată că, în 2014, rata de penetrare a internetului fix în bandă largă la 100 de locuitori a atins 20,1%.
Trei sferturi (73%) din totalul conexiunilor la puncte fixe sunt instalate în mediul urban, dar tendinţa de creştere mai accentuată a conexiunilor de internet la punct fix instalate în mediul rural faţă de mediul urban s-a menţinut şi în anul 2014. Astfel, din totalul de patru milioane de conexiuni la puncte fixe, 2,9 milioane sunt instalate în mediul urban (+4,2%), în timp ce în mediul rural s-au înregistrat cu 10,2% mai multe conexiuni instalate pe parcursul anului trecut, până la 1,1 milioane. Din totalul conexiunilor în bandă largă la puncte fixe, peste 91% sunt contractate de clienţi persoane fizice, în timp ce doar 400.000 reprezintă conexiuni contractate de către persoane juridice. Cei mai mari jucători din piaţă sunt TP-Link, Asus, D-Link şi Linksys.
Chinezii de la TP-Link domină de câţiva ani piaţa globală, dar şi pe cea locală. Chinezii au înregistrat anul trecut o cotă de piaţă de 49,25%, pentru echipamente WLAN destinate consumatorilor, în timp ce companiile de pe locurile doi, trei şi patru aveau împreună o cotă 29,95%, conform datelor firmei de cercetare IDC. Chinezii au standarde ridicate şi calitatea produselor este pusă pe primul loc. „Procesul de control al calităţii produselor TP-Link este cel mai avansat din lume. Înainte de livrarea unui nou produs, acesta este supus unui test riguros, care implică 7.000 de scenarii diferite de folosire. Un singur test cu rezultate nesatisfăcătoare duce la reînceperea procesului de producţie“, potrivit lui Andy Chen, director International Business la TP-Link.
Pe plan local nu se se realizează studii oficiale în acest domeniu, astfel încât cifrele companiei sunt estimative. „În 2014 am comercializat aproximativ 1,3 milioane de routere wireless în regiune, care include, pe lângă România, Albania, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Kosovo, Serbia-Muntenegru şi Macedonia. Valoarea totală a vânzărilor TP-Link din regiune a depăşit anul trecut 16 milioane de dolari, din care mai mult de 50% provin din vânzările din România“, a declarat Hermes Song, directorul general al TP-Link România. Chinezii au o cotă de piaţă de peste 50% pentru echipamentele de reţea SOHO, cotă provenită doar din vânzările înterprinse pe canalul oficial. Cele mai bine vândute modele de routere wireless din portofoliul TP-Link sunt modelele TL- WR841N, TL-WR1043ND şi Archer C7, iar preţul mediu al unui router wireless TP-Link din magazine este de aproximativ 90 de lei, fără TVA. „Urmând tendința globală, ne-am propus să ne distanţăm în mod vizibil de concurenţă şi în România. În continuare, ne concentrăm pe creșterea nivelului de informare și de educare a utilizatorilor, în special în cazul unor categorii de produse mai puţin cunoscute, precum adaptoarele care transformă circuitele electrice existente într-o reţea de date de mare viteză“, a potrivit lui Song.
Compania TP-Link este prezentă pe piața românească din 2007, prin trei distribuitori oficiali. Din martie 2013, TP-Link are reprezentare directă printr-un birou deschis la București, dar și un depozit regional care deservește România și alte șase piețe din regiune.
Taiwanezii de la D-Link, care au fost lideri ai pieţei locale, au avut anul trecut vânzări totale de circa 4,5 milioane de euro pe piaţa locală, în creştere cu 30% faţă de 2013. Compania lucrează cu cinci distribuitori, iar 75% din business provine din livrările către segmentul „consumer“, pe care deține o cotă de piaţă de circa 25%, potrivit afirmațiilor lui Laurenţiu Trocan, directorul de vânzări al D-Link România.
Anul trecut, piaţa locală de routere wireless s-a situat la circa 10-11 milioane euro. Compania a lansat la începutul acestui an o gamă nouă de produse dedicate caselor inteligente. Este vorba de două camere de supraveghere, un senzor de mişcare şi o priză inteligentă.
Cum extinzi reţeaua wireless de acasă
Routerele wireless oferă utilizatorilor posibilitatea de a conecta laptopuri, tablete şi telefoane mobile în acelaşi timp. Există routere wireless single band sau dual band. Cele single band folosesc frecvenţa de 2.4 GHz, în timp ce routerele dual band au frecvenţă în plus, cea de 5 Ghz. Această din urmă frecvenţă este mai liberă şi poate fi folosită pentru streaming video HD sau jocuri online, dar are dezavantajul unei acoperiri mai mici. Acoperirea e unul dintre cele mai importante elemente la routerele wireless, mai ales dacă ai o casă mare sau mai multe niveluri.
Cele mai performante routere promit acoperirea unei distanţe generoase, dar preţul acestora este pe măsură. O soluţie mai ieftină este achiziţionarea unui adaptor, denumit şi Wi-Fi extender. Acesta are forma unui încărcător de telefon mobil şi odată introdus în priză şi apăsat butonul dedicat extinde reţeaua wireless instant. Nu este nevoie să fii specialist şi nici nu ai nevoie de manual. Producătorii de routere au realizat că aceasta este una dintre marile probleme pentru utilizatorii de rând, astfel încât, în prezent, configurarea echipamentelor este mult mai simplă. Nu mai ai nevoie decât să găseşti o parolă puternică pentru a fi sigur că vecinii nu se bucură de internet gratis.
Routerele mobile, la modă
Ţara noastră este una dintre primele din Europa care au beneficiat de o reţea 4G. În prezent, principalii operatori de telefonie mobilă de la noi oferă internet la viteze 4G. Producătorii de echipamente de reţea oferă routere mobile care ating viteze de 150 Mbps. După introducerea unei cartele SIM 4G în router, se creează automat un hot spot la care se pot conecta smartphone-uri, tablete, laptopuri şi console mobile sau alte terminale Wi-Fi. Conexiunea astfel creată poate fi partajată cu până la 15 dispozitive. Un astfel de router poate funcționa timp de 10 ore la capacitate maximă și 600 de ore în standby. Dispozitivul poate fi încărcat de la un laptop, cu un alimentator portabil sau folosind adaptorul inclus în pachet. În plus, dispozitivul oferă spațiu de stocare de până la 32 GB prin inserarea unui card microSD, permiţând partajarea în reţeaua Wi-Fi a pozelor, melodiilor, filmelor și altor tipuri de fișiere, aflate pe card.