Un moment istoric a avut loc la Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la SIF Muntenia, respectiv schimbarea conducerii la inițiativa unui grup de acționari. Acest lucru a fost posibil doar după majorarea pragului de deținere de la 1% la 5%, decizie luată de Parlament în decembrie anul trecut.
Lupta a fost strânsă între vechea conducere și acționari, inclusiv prin decizii de anulare a voturilor celor considerați a lucra concertat. Decizia care limita dreptul de vot a unor acționari care însumau 17% a fost însă revocată de către Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM), care a decis, în premieră, că suspendarea este ilegală. „Sperăm ca după AGA de la SIF Muntenia să nu mai auzim de concertare abuzivă la SIF-uri și nici de situații în care acționarii să nu voteze cu toate titlurile pe care le dețin“, spune Dumitru Beze, președintele Asociației Investitorilor pe Pia-ța de Capital (AIPC), asociație care a sesizat de la bun început CNVM asupra ilegalității deciziei conducerii SIF. La AGA au participat 32,6% dintre acționari, procentaj-record pentru o astfel de adunare la SIF, iar ședința a durat mai mult de 30 de ore. La final, grupul de acționari care dețin mai puțin de 20% din capitalul social al SIF Muntenia a reușit să schimbe conducerea.
Dividende mai multe cu noul CA
Principalul motiv de luptă al acționarilor este portofoliul SIF Muntenia, a cărui valoare este de peste 280 mil. euro (1,25 mld. lei). Printre cele mai importante dețineri se găsesc un pachet de 4,15% din acțiunile Băncii Române de Dezvoltare – Société Générale, un pachet de 1% din acțiunile Erste Bank, dețineri la magazinele Cocor și Unirea Shopping Center, la Romaero și unele proprietăți imobiliare.
Valoarea la zi a SIF Muntenia (simbol bursier SIF4) este de sub 600 mil. lei, iar în ședințele de după deciziile din AGA cotația a crescut cu aproape 5%. Discountul oferit de prețul acțiunii față de valoarea netă a activelor este foarte mare, de peste 50%, însă așteptările pentru viitorul apropiat nu sunt de recuperare a diferențelor. Cotația SIF-urilor depinde de sentimentul din piață și de situația din piețele externe, influențe vizibile în scăderea care a venit imediat după euforia AGA, de -2%. Ceea ce înseamnă că acționarii sunt tot mai interesați de dividendele pe care le pot obține de la companie.
Acționarii „puciști“ au reușit și majorarea dividendelor cu 98,4 milioane lei, sume constituite din dividendele neridicate timp de trei ani, la care se adaugă și dividende din anii trecuți, în sumă circa de 66 milioane lei. Randamentul dividendului la SIF Muntenia se ridică astfel la 13%, mult peste dobânda depozitelor bancare, ceea ce face ca investiția în titlurile SIF să fie atrăgătoare. Data de înregistrare pentru primirea de dividende a fost stabilită pe 23 iulie, iar până la această dată brokerii se așteaptă ca prețul unui titlu SIF4 să crească. Pe termen lung însă, totul va depinde de cum se achită de sarcini noua conducere.
Un singur supraviețuitor
Noul Consiliu de Administrație, care numără 11 membri, are zece nume noi, singurul „supraviețuitor“ fiind Adrian Andrici, acționar SIF4 și membru în CA din 2005. Și Andrici face parte din grupul reunit în jurul lui Gheorghe Iaciu, care deține 5% din titlurile SIF Muntenia, și al fondului de investiții ING International Romanian Equity.
În CA au mai intrat Răzvan Lefter și Olimpiu Blăjuș, ambii de la casa de brokeraj Swiss Capital, Marcel Gheorghe, avocat, Daniel Pandele, asociat și administrator al Dorally Mall, societate controlată de Gheorghe Iaciu, economistul Gabriel Vasile, brokerul Florin Cazan de la Raiffeisen Capital & Investment, Ștefan Gioga, broker la Active International, Cristian Ștefănescu, fost director la Piraeus Bank, Cătălin Mancas, fost broker la Romcapital, și Dan Sârboiu, director la Romanian International Bank. Nume grele și importante se găsesc și printre cei care nu au mai fost aleși în Consiliu, precum Dan Pascariu, președintele UniCredit Țiriac Bank.
Pe lângă intrarea într-o nouă eră a SIF Muntenia, schimbarea CA la inițiativa unui grup de acționari care dețin circa 20% din capital este un semnal important și pentru celelalte societăți de investiții financiare. Aproape toate au aceleași conduceri de mulți ani, cel mai vechi în funcție fiind Ioan Cuzman, președintele SIF Banat-Crișana (simbol bursier SIF1), pe care au încercat să îl dea jos acționarii minoritari în 2009. Acesta a scăpat de demitere suspendând voturile pe motiv că acționează concertat. Cum această metodă nu va mai funcționa atât de ușor, dată fiind respingerea de către CNVM, este de așteptat să vedem noi modificări de conduceri la SIF-uri în perioada care urmează.
280 milioane euro este valoarea la zi a activelor nete deținute de SIF Muntenia, incluzând pachete la BRD și Erste
20% este procentajul de deținere care permite schimbarea conducerii la SIF, dat fiind acționariatul foarte disipat