În timp ce criza economică din Europa continuă să se inflameze, investitorii care deţin datorii suverane trebuie să plătească rate substanţial mai mari pentru a se asigura prin CDS-uri de intarea în incapacitate de plată a ţărilor pe care le-au împrumutat. Vedeţi în continuare un clasament cu cele mai riscante 20 de ţări pentru investitorii în obligaţiuni guvernamentale.
Jurnaliştii de la Business Insider au compilat datele pentru 59 de ţări pentru care investitorii pot cumpăra protecţie la expunerea pe datoriile suverane ale acestora.
Rezultatele arată că SUA, Germania sau Norvegia nu vor intra niciodată în incapacitate de plată, potrivit celor care asigură riscul de credit al acestor ţări.
CDS-urile (Credit Default Swaps) reprezintă costul anual al protecţiei împotriva intrării în incapacitate de plată a ţărilor emitente. CDS-urile se calculează pentru asigurarea unei sume de 10.000 dolari în bonduri suverane şi se exprimă în puncte de bază (procente).
Astfel, pentru o primă de asigurare (CDS – Credit Default Swaps) de 200 de puncte de bază (2%), înseamnă că deţinătorul a 10.000 dolari în bonduri guvernamentale plăteşte 200 dolari anual pentru a fi sigur că primeşte cei 10.000 dolari la scadenţa obligaţiunilor.
Iată şi topul ţărilor cu cel mai mare risc de a intra în incapacitate de plată, clasament în care România se află pe un loc onorabil. De asemenea, România stă mult mai bine decât toate ţările cu probleme de la periferia euro, dar şi faţă de Ungaria. În tabelul de mai jos sunt prezentate primele de risc pentru asigurarea expunerii pe obligaţiunile suverane pe 10 ani.